Inför Ullevi: Köande och insläpp

Många har frågat hur det kommer att gå till med köande och insläpp till Ullevi. U2.se har kontaktat arrangörerna EMA Telstar och GotEvent och fått svar på några av de frågor som konsertbesökare kan ha.

Insläpp och köande

Det är sedan många år tillbaka tradition att köa inför stora konserter. Inte bara för att få bra platser på planen utan även för att träffa andra fans och känna på stämningen inför konserten. I vissa fall organiserar arrangören köandet och i många fall sköter fansen det själva. Inför Ullevi finns det inget kösystem som sköts av arrangörerna på plats. Istället är det upp till fansen att ordna med ett kösystem. Lämpligen görs detta genom att alla får ett nummer skrivet på handleden och sitt namn uppskrivet i en bok tillsammans med numret. Det underlättar självfallet om alla hjälps åt i kön att hänvisa nya "köare" till den/de som administrerar kön. Det är självfallet viktigt att kösystemet respekteras av alla konsertbesökare, men även av vakter och personal på plats vid insläppet. Det uppstår lätt dålig stämning om någon bryter mot turordningen eller om någon köar åt kompisar. Huruvida det blir något kösystem utanför Ullevi beror på hur insläppet går till. Ett välorganiserat insläpp kräver sällan ett kösystem.

Insläppet till Ullevi sker genom olika ingångar. Det står på biljetten var någonstans du ska gå in. Titta gärna på GotEvents arrenaplan för att vara förberedd när du går dit. För de som har ståplats gäller insläpp vid ZÅ-insläppet, närmast Levgrensvägen. Där finns två insläpp, ett som vetter ner mot Mölndalsån, och ett som går utmed arenan. EMA Telstar meddelar att insläppet till planen kommer att ske från båda hållen samtidigt. Detta innebär att "långköare" med fördel sprider ut sig vid båda insläppen. Glöm inte att fråga vakterna på plats var det är lämpligt att stå och att respektera de som köat längre. EMA Telstar meddelar att vakter kommer finnas vid arenan kvällen innan konserten.

När själva insläppet sker så spring absolut inte. Från insläppsfållan ska du först upp för några trappor, sen ner på en hal ramp och ut på den relativt hala plastmattan. För din egen säkerhet är det mycket viktigt att insläppet sker lungt och sansat. Alla kommer att få en bra plats långt fram. På vägen fram står vakter som uppmanar folk att ta det lungt. Springer du så riskerar du kanske att få vänta tills alla andra är inne...

Förbered dig genom att dricka vatten!

Både på och utanför arenan sker försäljning av dryck och enklare förfriskningar. Se till att vara väl förberedd, ät och drick bra under dagen. Är det en varm dag så är det jobbigt att spendera en dag utanför arenan och flera timmar där inne. Det är inte tillåtet att ta med vattenflaskor in såvida det inte är varmt och soligt. Om det blir riktigt fint och varmt väder är det tillåtet med PET-flaskor med korken avskruvad innehållandes endast vatten. Väl inne på arenan brukar de längst fram få vatten. Står du långt fram och nära en vakt, se då till att inte bara du och dina närmaste får något att dricka utan skicka det in i folkmassan. Drick helst inte vattendrivande vätskor som öl, te och kaffe så slipper du springa ut under konserten.

Toalettbesök är sällan önskvärt, speciellt inte under konserten. Det är både jobbigt och irriterande att behöva tränga sig förbi för att gå på toa under konserten, så undvik det så långt som möjligt. Det kommer att finnas toaletter inne på arenan och även utanför.

Minimera din packning

På ståplats är det smidigast om man undviker större ryggsäckar eller väskor. Dels för din egen skull men även för andras. Insläppet går snabbare om vakterna inte behöver muddra stora väskor. Se därför till att ha med dig så lite saker som möjligt in. En handväska eller en plastpåse som går snabbt för vakterna att titta igenom fungerar oftast. Det är lätt att det blir skräpigt utanför arenan vilket försvårar insläppet. För allas trevnad: släng allt skräp i papperskorgar eller sopsäckar. Vid insläppet brukar finnas stora lådor ämnade för flaskor etc. Observera att vakterna längst fram inte är glada åt att några väskor ställs på deras sida staketet under konserten. Paraplyer är tillåtna om det regnar, annars inte. Under själva konserten kan du dock inte ha paraplyet uppfällt eftersom de som står bakom dig då inte ser något. Regnar det är alltså regnjacka att föredra framför paraply.

Officiella t-shirts

Försäljning av officiella t-shirts brukar alltid säljas både inne på och utanför arenan, oftast på flera ställen. Undvik oseriösa t-shirt-försäljare som säljer t-shirts direkt ur handen. Det är ofta dålig kvalité på både tröja och tryck.

Kameror

Ja, pocketkameror får medtas in på arenan, dvs vanliga amatörkameror och inga professionella kameror. Fota gärna, men försök att uppleva konserten live också. :)

Säkert finns det fler frågor men vi hoppas att några funderingar har besvarats. Övriga frågor är välkomna att ställas i turnéfourmet. Vissa detaljer bestäms dagarna precis innan konserten av U2s personal och lokala arrangörer. Det viktigaste är att alla uppför sig och njuter av konserten!

Tack till EMA Telstar och GotEvent för informationen!

2005-07-26 19:45
Uppdaterad: 2005-07-27 03:08

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us