Inför Ullevi: The Soundtrack of Our Lives

Med bara fyra dagar kvar till konserten på Ullevi passar vi på att presentera förbanden. Först ut är The Soundtrack of Our Lives, och senare i veckan kommer en artikel om Razorlight.

The Soundtrack of Our Lives (TSOOL) är kanske Sveriges enda rockband. Nja, det är väl inte helt sant. Men de får i alla fall rocknostalgins klockor från 60- och 70-talet att ringa hos många. För när debuten Welcome To The Instant Freebase släpptes 1996, var det många som jublade över att den psykedeliska rocken hade fått fäste i Sverige genom Göteborgsbandet. Ja det är lätt att vara lyrisk, speciellt om man upplevt dem live. TSOOL har många egenskaper som gör dem unika på den svenska musikscenen. Kanske därför har de på senare år fått allt mer uppmärksamhet internationellt, bland annat som förband till Oasis och gäster hos David Letterman. TSOOL blomstrade upp ur till synes ingenting, men rötterna finns i både svensk och brittisk/amerikansk musikhistoria.

Vi tar den svenska kopplingen först. På mitten av 1980-talet bildades ett band i Göteborg vid namn Union Carbide Productions. Två av medlemmarna hette Ebbot Lundberg och Björn Olsson, sedermera sångare och gitarrist i TSOOL. Innan grungescenen hade vaknat i Seattle och långt innan alla rockkids fått upp ögonen för gamla amerikanska protopunkare som MC5, The Stooges och New York Dolls, hade det bildats ett svenskt ”indierockband” som spelade skränig, monoton rockmusik. Men om det inte varit för att ungefär samma musikaliska inspirationskällor inspirerat till TSOOLs start så hade nog Uinion Carbide Productions förblivit tämligen okända idag. Det som möjligen fattades då två av TSOOLs medlemmar gjorde musik på 80-talet var en psykedelisk touch, hämtade från band som The Beatles, Mot the Hoople, The Who, The Flamin’ Groovies och Love, listan kan göras lång.

Även om TSOOL inte är ett ”singel-band” så har nog de flesta hört Big Time, Instant Repeater 99 eller Sister Surround. De hör till många musikjournalisters favoriter och prisas ofta för deras liveframträdanden som bjuder på närvaro, både till musiken och publiken. Mannen vid mikrofonen, Ebbot, har blivit något av en svensk rocklegend i sin kaftan. Kanske skulle de kunna fylla Ullevi själva, men med den ärofyllda uppgiften att agera förband till två U2-konserter kan de inget annat göra än att visa prov på sin förmåga att få igång publiken. Tveklöst så kommer de lyckas, precis som de gjorde när de agerade förband till Oasis. För efter att ha hört Oasis senaste singel Lyla råder det ingen tvekan om att bröderna Gallagher har stått i kulisserna och tjuvlyssnat på TSOOL. Lika uppbokad som Ullevi-konserten är, är de tre spelningarna som TSOOL gör i Varberg på Majas vid havet i augusti, ett traditionsbrott mot den årliga spelningen på Slussens Pensionat på Orust. Båda dessa scener är en bråkdel så stora som jättelika Ullevi. Men ingenting är för litet eller för stort för TSOOL.

Album med The Soundtrack of Our Lives.
Welcome To The Instant Freebase (1996)
Extended Revelation (1998)
Behind The Music (2001)
Origin, Vol 1. (2004)

Album med Union Carbide Productions:
In The Air Tonight (1987)
Financially Dissatisfied, Philosophically Trying (1989)
From Influence To Ignorance (1991)
Swing (1992)
Remastered And Reinvented History (2004)

Se även:
tsool.net
unioncarbideproductions.comAlla bilder är hämtade från tsool.net.

2005-07-25 10:36
Uppdaterad: 2005-07-26 06:12

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us