Kort & nytt om U2

Innehåll: Edge i Guitar World, U2 näst bäst säljande hos amazon, Bono i NME, U2:s roadies bloggar, Bråk om CoeXisT-logo.

Edge i Guitar World

The Edge medverkar i septembernumret av Guitar World, som innehåller såväl en intervju med U2-gitarristen som nya foton. I vissa områden innehåller tidningen också en CD-ROM där Edges gitarrtekniker Dallas Schoo ger en guidning till Edges egen gitarrvärld.

Läs mer på Guitar Worlds hemsida.

U2 näst bäst säljande

Världens största näthandel, amazon.com, fyller i dagarna 10 år. För att fira det har man satt samman listor på sina mest säljande böcker, skivor och filmer. I kategorin Musik hamnar U2 på andra plats – det är bara The Beatles som har sålt fler skivor via amazon.com än vad Dublins Fab Four har gjort. Irländarna hamnar alltså före sådana rockens storheter som The Rolling Stones, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Pink Floyd och Elvis Presley, men även före klassiker som Frank Sinatra, Johnny Cash och Ray Charles.

Se hela listan hos amazon.com.

Bono i NME

Musikmagasinet NME:s nästa nummer blir en specialutgåva om Live 8 som har Bono på omslaget. Tyvärr vet vi ännu inte om tidningen också innehåller någon intervju med U2-sångaren.

Läs mer på NME:s hemsida.

U2:s roadies bloggar

Nyfiken på en titt bakom scenen på V2-delen av U2:s Vertigo-turné? Grabbarna som gör det ”riktiga” jobbet har startat en blogg där läsarna kan följa hur livet på vägarna med världens största band är. Och då talar vi bokstavligen ”livet på vägarna” - den innehåller många notiser om att köra långtradare genom Europa med diverse scenteknik, något mindre om bandet och själva konserterna.

Eller som de själva presenterar sig: ”News from the Generator World on the European leg of the U2 Vertigo World Tour”. Läs mer på My Gennyration.

Bråk om CoeXisT-logo

Många som besökt konserterna under U2:s pågående Vertigo-turné har sett hur den jättestora skärmen i fonden visar texten "CoeXisT" med en muslimsk halvmåne som C, en judisk Davidsstjärna som X och ett kristet kors som T. Samma symboler pryder det pannband som Bono bär under Love And Peace Or Else, Sunday Bloody Sunday och Bullet The Blue Sky.

U2:s budskap vid konserterna har varit att inte låta religion skilja människor åt, att vi alla måste kunna leva i fred oavsett hur vi väljer att utöva vår tro. Många fans som har gjort egna T-shirts med "CoeXisT" på blev därför förvånade när ett amerikanskt företag hotat med stämningar med hänvisning till att de äger logon.

Problemet är dock att den som ursprungligen skapade CoeXisT-logon är den polske grafiske designern Piotr Mlodozeniec. Han stämmer nu i sin tur det amerikanska företaget Coexist för att de använt hans design utan tillstånd.

På frågan vad han anser om U2-sångarens användning av CoeXisT-logon säger Mlodozeniec: "Jag är mycket glad över att en annan artist har användning för mitt verk. Jag uppskattar det han gör och jag är glad att han använder logon som jag har skapat."

Vad gäller U2:s användande av logon har Mlodozeniec i dagsläget inga planer på lagliga åtgärder, men säger att han är besviken över att ingen kontaktat honom å bandets vägnar och bett om tillstånd att använda hans design.

Läs mer i artikeln Can't we all just Coexist? hos atu2.com.

2005-07-12 12:32
Uppdaterad: 2005-07-13 05:47

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us