Live 8 bekräftat

Bono live, Live Aid, London 1985-07-13 (klicka på bilden för att se den i större format) Efter att i åratal ha vägrat att arrangera en uppföljare till Live Aid gjorde Bob Geldof igår ett officiellt uttalande som bekräftade jättegalan Live 8. Och nu är det officiellt: U2 kommer att delta.
- Den här gången handlar det inte om välgörenhet utan om politisk rättvisa, sade Geldof med ett välkänt Bono-citat vid presskonferensen i London igår.

Medarrangörer till konserten är nätverket Make Poverty History - på svenska Utrota Fattigdomen Nu - och dess systerorganisation One Campaign, vilka båda ligger U2:s sångare varmt om hjärtat.

Namnet "Live 8" syftar förstås på Live Aid, men även på sommarens G8-möte. Konserten är ett försök att påverka de rikaste länderna i världen att arbeta för ekonomiska lättnader för de fattigaste. Mastodontkonserten kommer att äga rum simultant den 2 juli på fem olika platser i Europa och USA: London, Berlin, Paris, Rom och Philadelphia.

Adam Clayton gjorde redan den 27 maj ett uttalande i Boston Globe att U2 tänkte närvara vid konserten i Hyde Park i London och igår bekräftades det av bandets officiella fansida U2.com. U2 har samma kväll en konsert inbokad i Wien, men räknar med att hinna med båda. Det blir i så fall första gången på många år som bandet spelar två konserter på samma dag.

Live Aid må hittills räknats som världens största rockshow. Indikationer tyder dock på att Live 8 har potential att slå föregångaren med hästlängder. Här är de artister som hittills bekräftats för de olika konserterna:

London Edge, Bono & Larry Mullen J:r live, Live Aid, London 1985-07-13 (klicka på bilden för att se den i större format)
U2
Mariah Carey
Coldplay
Dido
Keane
Sir Elton John
Annie Lennox
Madonna
Muse
Razorlight
Scissor Sisters
Sir Paul McCartney
Joss Stone
Stereophonics
Sting
Robbie Williams
R.E.M.
Velvet Revolver
Bob Geldof
The Killers
The Cure
Snow Patrol

Berlin
A-ha
Crosby, Stills and Nash
Brian Wilson
Lauryn Hill
Bap
Die Toten Hosen
Peter Maffay

Paris
Jamiroquai
Craig David
Youssou N'Dour
Yannick Noah
Andrea Bocelli
Calo Gero
Kyo
Placebo
Axelle Red
Johnny Halliday
Manu Chao
Renaud

Philadelphia
Will Smith (värd för USA-delen av galan)
Bon Jovi
Maroon 5
P. Diddy
Stevie Wonder
Jay-Z
The Dave Matthews Band
Sarah McLachlan
Rob Thomas
Keith Urban
50 Cent
Kaiser Chiefs

Rom
Duran Duran
Faith Hill
Irene Grandi
Jovanotti
Tim McGraw
Nek
Laura Pasini
Vasco Ross
Zucchero

Uppmärksamma U2-fans noterar att flera av U2:s förband under Vertigo//2005-turnén kommer att delta: Snow Patrol, Razorlight och The Killers. Dessutom finns Sterophonics, som var förband till U2 vid Elevation-konserterna i Globen 2001 med bland de medverkande i London.

Än så länge vet vi inte om konserterna kommer att direktsändas i svensk TV, vilket var fallet med Live Aid, men så fort vi får information om det så lovar vi att återkomma.

Källor: U2.com, u2log.com, Dagens Nyheter

2005-06-01 21:30
Uppdaterad: 2005-06-03 00:19

Relaterade nyheter

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us