U2:s 2005

Bono live, San Diego 2005-03-28 (klicka på bilden för att se den i större format) Album, singlar, videor, turné… Det här är ett år när det är riktigt kul att vara U2-fan. Det har väl knappast ha undgått någon att U2:s premiär av Vertigo//2005 tour sparkade igång härom dagen i San Diego. Första vändan körs traditionsenligt i USA, med final i Boston den 28 maj.

Här på u2.se kommer vi efter förmåga att rapportera från turnén och annat som händer U2 framöver. Fakta om turnén hittar du förstås alltid på vår Vertigo tour-sida. Där ligger redan låtlistor från de två San Diego-konserterna den 28 mars och den 30 mars, tillsammans med lite bilder och kortfattad information.

Recensioner av turnén har strömmat in och våra alerta läsare har redan fått in rutinen att kasta sig över dem i vår newsfeed U2-nyheter i andra media. Kritiken är övervägande positiv och de flesta - kritiker som publik - verkar uppskatta att U2 helt och fullt vågar vara U2 igen.

U2 live, San Diego 2005-03-28 (klicka på bilden för att se den i större format) Även om det rapporterats om brister i premiärframförandet så är de knappast alarmerande och bandets turnédesigner Willie Williams har redan innan premiären uttalat att det här är en scenshow som lär växa med tiden. Vi fans i Europa kan alltså luta oss tillbaka och vässa förväntningarna - det lär bli en sjusärdeles U2-sommar i år.

I juni öppnar den europeiska delen av turnén i Bryssel den 10 juni och därefter bjuder bandet på en räcka utomhuskonserter. Till Sverige kommer irländarna den 29 juli, då de intar ett sedan länge utsålt Ullevi i Göteborg. Hur scenshowen kommer att se ut då har vi ingen aning om, men den kommer troligen till största delen bygga på vad som nu visas i USA.

För er som inte kan tåla er tills ni får se den äkta varan har U2.com en del material för sina medlemmar. Ni kan också delta i diskussionerna på u2.se:s turnéforum When Love Comes To Town, byta till er konsertbiljetter på Silver And Gold eller anmäla er till någon kedja på I Still Haven't Found What I'm Looking For. Läs dock alltid forumreglerna för att undvika tråkiga missförstånd.

Den 16 maj har annonserats som datum för utgivning av den tredje singeln från How To Dismantle An Atomic Bomb. Inga officiella uppgifter är ännu offentliga, men det ryktas att titelspåret kommer att bli City Of Blinding Lights. Just den låten har något otippat fungerat som konsertöppnare på de två spelningar som bandet hittills klarat av på turnén.

Ett annat rykte som är i svang gäller den DVD som sägs vara under produktion i Apple Studios i London. Utgivningen har skjutits upp flera gånger och många fan-sidor spekulerar i vad den kan tänkas innehålla. Än så länge saknas dock alla officiellt bekräftade uppgifter.

U2 Wall, Windmill Lane, Dublin Ni som är lyckliga nog att ha biljetter till U2:s Dublin-konserter i sommar, eller som har tänkt besöka bandets hemstad av andra skäl, rekommenderas en titt på vår Guide till U2:s Irland. Vi vågar påstå att den är en av de mest kompletta på nätet idag och vi jobbar sakta men säkert på att förbättra den ytterligare.

Så till hösten återvänder U2 till Nordamerika för ytterligare konserter i Kanada och USA. Det har också talats om spelningar i Australien och Asien, men än så länge finns inga bekräftade uppgifter om detta.

Inte heller vet vi om det kommer att bli fler konserter i Europa, om U2 kommer att spela på 46664 Arctic, om Bono får Nobels Fredspris, var den numera så gott som obligatoriska konsertvideon kommer att spelas in eller ens om U2 har ett liv efter Vertigo-turnén.

För så är det. De fyra musiker som på Irland kallas för "the Boys" är nu medelålders och har snart hållit på i 30 år. How To Dismantle An Atomic Bomb kan vara det sista albumet. Vertigo//2005 kan vara den sista turnén. Det vet vi inte. Troligen vet U2 inte själva.

Men en sak vet både de och vi:
2005 är U2:s år.

2005-03-31 21:37
Uppdaterad: 2005-04-01 07:38

Relaterade nyheter

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us