U2-relaterat i TV ikväll

Bono vid engelska Labours kongress 2004-09-29 (klicka på bilden för att se den i större format). I SVT1 sänds i kväll kl 21:00 programmet Plus, som bland annat kommer att ta upp svartabörshandeln med konsertbiljetter. Samtidigt sänder Viasats TV8 en intervju med Bono.

TV8-intervjun uppges mest handla om Bonos kampanjarbete mot fattigdom och sjukdomar i Afrika. Läs utdrag ur intervjun i artikeln "Politikerna borde göra det jag gör" i tidningen Metro (2005-02-21), sid 14. Intervjun sänds i sin helhet i TV8 i kväll, 21 februari, kl 21:00 - 22:10, samt i repris den 26 februari.

Bono har också skrivit en artikel för New York Times, vilken publicerades igår. Här är en svensk översättning.

George W. Bush och Bono, Washington D.C. 2003

Ge lite grann

av Bono

Europa säkrar sina hamnar och stålsätter sig inför en amerikansk charmoffensiv. Under de kommande dagarna kommer president Bush och hans värdar att skaka hand, klappa ryggar, utbringa skålar. Men om USA och Europa verkligen vill reparera sin relation, bör de vända blickarna mot en annan kontinent: Afrika.

Både Amerika och Europa har intresse av att förhindra att de afrikanska staterna smulas sönder. Båda har intresse i att se till att det blir ett slut på den fattigdom som föder våld. Och båda känner en moraliskt förpliktelse att stoppa det förblödande av liv som pågår.

Är inte dessa gemensamma intressen uppenbara? Inte på senare tid. Vi beklagar - men fogar oss i hemlighet efter - skillnaderna mellan oss. Spänningsfrågor blir frågor om stolthet. Snorkighet är den nya patriotismen.

Så vad kan Mr. Bush göra? Nå, han kan bringa reda i förvirringen kring Amerikas grundläggande övertygelser. Amerikaner är uppenbart gudfruktiga. Ändå ger europeer, som lever i en mer sekulariserad värld, mer per person än amerikaner till vad Bibeln kallar "de minsta" - världens fattiga. USA ligger på 22:a plats och sist bland donationsländer. (Lägg till privat välgörenhet och man kommer upp till 15:e plats) Européer noterar den här diskrepansen och de känner lukten av skenhelighet. President Bush borde hjälpa européer att förstå amerikansk generositet. Han borde påminna folk att USA har bidragit med mer AIDS-mediciner till fler afrikaner än någon annan. Men han borde också understryka att amerikaner vill vara säkra på att pengarna används på ett ansvarsfullt sätt.

Bono, 2004-06-01 För européer verkar denna attityd av "tuff kärlek" grym. Men den är barmhärtighetens kärna. Mr. Bush kan demonstrera detta genom att lägga mer finansiell muskelstyrka bakom sitt krav på "ansvarsskyldighet". Om han gör det så kommer européer att göra likadant. De kommer att inse att en hård linje mot fattigdom rimmar perfekt med en hård linje mot terrorism. Om Europa och Amerika samarbetar finns ett genombrott för Afrika inom räckhåll. Då kommer andra hinder att försvinna - liksom de missuppfattningar som gör oss blinda för varandra.

Bono, sångare i bandet U2, är grundare av DATA, som driver kampanjer mot AIDS och fattigdom i Afrika.

Originalartikeln publicerades i The New York Times den 20 februari 2005.

Bono har fått mycket kritik för sitt humanitära engagemang genom åren, men också mycket uppskattning. Härom dagen läckte uppgiften ut att han för fjärde året i rad finns bland de nominerade till Nobels Fredspris. Läs mer i Biografin: Bono här på u2.se.

2005-02-21 12:38
Uppdaterad: 2005-02-21 22:45

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us