Biljettkaos främjar svartabörshandeln

klicka på bilden för att se den i större format Förhandsförsäljningen till U2:s konserter i Norden är nu i full gång. Från Danmark rapporteras om kaos när biljetterna till Köpenhamns-konserten släpptes i tisdags. Däremot verkar det ha gått lugnare till när biljetterna till Göteborg släpptes igår.

En dansk U2-fan berättar för EkstraBladet hur han gång på gång förlorade kontakten med den danska biljettagenten Billetlugens sida och fick börja om från början. Från att ha legat på 50:e plats i kön hamnade han till sist på plats nr 1100 innan han blev tvungen att ge upp.

Billetlugens VD Peter Østergaard förklarar problemen med att det är kontrollen av de enskilda koderna som gjort att processen blivit tyngre än man räknat med. Han tycker dock inte att det finns några skäl till att överdramatisera problemet: "Alla U2-fans i Danmark och Sydsverige ska nog få sina biljetter innan den vanliga försäljningen startar den 7 februari."

Hur det gick i Oslo har vi ännu inte hört något om, men de U2.com-medlemmar som utnyttjat sin förköpsmöjlighet att skaffa biljetter till Ullevi-konserten verkar ha fått vad de ville ha. Vi på u2.se har idag startat en undersökning i vårt turnéforum When Love Comes To Town och hittills har ingen av våra medlemmar rapporterat att de inte fick de biljetter de ville ha.

Svartabörsbiljetter
GöteborgsPosten skriver idag en artikel om problemet med svarta biljetter. "Vi har skärpt kontrollen för att bromsa svarta börsen-marknaden", säger Ticnets VD Mats Brandt. "Men i framtiden kan det behövas ändrad lagstiftning".

Om ni inte slutar sälja biljetter till överpris så skickar vi Bono på er! (Bono live, MTVE Music Awards, Globen, Stockholm 2000-11-16) "Vi måste göra någonting", säger Mats Brandt. "På senare år har det dykt upp allt fler slipade aktörer som kommer åt ett stort antal biljetter som de sedan säljer vidare dyrt. Det drabbar både oss och konsumenterna."

Tina Widengren, biljettansvarig hos EMA Telstar, ställer sig tveksam till om fanclub-systemet verkligen fungerar bra: "Alla som kommer till Ullevi är väl fans så varför skilja på folk och folk? Dessutom är det svårt att administrera."

När det gäller svartabörsbiljetterna anser Tina Widengren att det delvis redan finns en användbar lagstiftning: "Köper man biljetter systematiskt och säljer dem vidare flera hundra procent dyrare kan det inte vara något annat än ocker. Jag tycker att alla fans borde bojkotta sådan verksamhet."

Visst - det tycker vi också. Men det kanske inte är så lätt om man står där på konsertdagen utan en enda biljett och det kommer fram någon och vill sälja. Det är bara att hoppas att alla som vill ha biljetter till Ullevi kan få det genom de officiella försäljningskanalerna, annars finns det tyvärr en marknad för svartabörshajarna.

U2.se har som policy inte tillåta någon försäljning av konsertbiljetter till överpriser på vårt köp-och-sälj-forum Silver And Gold. Den som bjuder ut en biljett till en kostnad som överstiger det faktiska priset + eventuellt porto åker omedelbart ut. De flesta av våra medlemmar verkar dock vara mest intresserade av att byta med varandra för att på så sätt kunna gå på flera konserter.

Efter en kontakt med Ticnet idag kan vi meddela att de mycket gärna vill ha hjälp med att spåra biljetthajar. Du som ser en annons - på nätet eller annorstädes - får gärna maila till kundkontakt@ticnet.se. Skriv "Svarta U2-biljetter" i ämnesraden på mailet.

Källor: EkstraBladet, GöteborgsPosten, U2.se:s forum When Love Comes To Town: Omröstning: Presale Ullevi. Tack också till Mats Brandt och LindaMarie Johansson på Ticnet!

Intresserad av U2:s turné? Glöm inte att kolla turnésidan!
klicka för att komma till turnésidan

2005-02-03 15:51
Uppdaterad: 2005-02-03 22:58

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us