Mer om U2 & I

"Konstiga på samma sätt… " Så beskriver författaren Salman Rushdie det unika förhållandet mellan U2 och fotografen Anton Corbijn. Nästa månad ger Corbijn ut sin länge emotsedda fotobok U2 & I, som dokumenterar hans mer än tjugoåriga samarbete med bandet.

"U2 och Anton Corbijn förtjänar varandra", tillägger Rushdie, som tillsammans med Michael Stipe från R.E.M., filmregissören Wim Wenders, f.d. amerikanske presidenten Bill Clinton och fotomodellen Helena Christensen bjuder på inblickar i förhållandet mellan fotografen och bandet.

Bono & Edge, Miami 1997. Foto: Anton Corbijn (klicka på bilden för att se den i större format) "Det är som ett äktenskap mellan Anton Corbijn och herrarna i U2", reflekterar Michael Stipe. "Ett äktenskap som jag ofta är avundsjuk på. Det finns en länk mellan hans öga och deras kollektiva hjärna, mellan deras kompletta brist på fruktan och hans hjärna. Det en dans som det är förbluffande att se, till ett passande soundtrack."

Närmare 400 färg- och tvåfärgade bilder erbjuder en intim skildring av både bandets väg till global succé och av Corbijns utveckling som konstnär. Boken beskriver 'den offentliga och privata bilden av bandet, det långa vänskapsförhållandet mellan Bono, The Edge, Adam Clayton, Larry Mullen och Corbijn, de sätt på vilka de bidrar med ömsesidig inspiration, medan de byter en bild mot en annan i en ständigt pågående personlig förändringsprocess.'

Larry & Bono, New Orleans 1982. Foto: Anton Corbijn (klicka på bilden för att se den i större format) Det äldsta fotot är från 1982 och togs i New Orleans - det nyaste togs i Lissabon 2004 för How To Dismantle An Atomic Bomb. Boken, som inleds med en intervju mellan Corbijn och Bono, innehåller fotografens handskrivna kommentarer som bildtexter och hans personliga minnen ger en unik insikt i förhållandet mellan band och fotograf.

"När jag först träffade Anton hade jag en begäran", minns Bono. "Gör så att jag ser ut att vara lång, smal, intelligent och med sinne för humor. 'Så du vill se ut som jag?', svarade han."
"Här har vi alltså Anton Corbijn: Gudabenådad, den nye holländske mästaren, en rolig kille, en seriös fotograf, en stumfilmsmakare som kan dansa, med en retrospektiv utställning i ett av världens största muséer. Så vad är problemet? Anton, visar det sig, vill vara en trummis."

U2 & I publiceras över hela världen av det München-baserade förlaget Schirmer/Mosel den 11 februari 2005.

Källa: U2.com.

Läs mer och se utdrag ur boken på den nya sidan för U2 & I.

U2, Bodie, Kalifornien december 1986. Foto: Anton Corbijn (klicka på bilden för att se den i större format) Bono som The Fly, Miami 1992. Foto: Anton Corbijn (klicka på bilden för att se den i större format) Larry, Tokyo december 1993. Foto: Anton Corbijn (klicka på bilden för att se den i större format) U2, Charles de Gaulle-flygplatsen, Paris 2000. Foto: Anton Corbijn (klicka på bilden för att se den i större format)
Från vänster: U2 i Bodie, Kalifornien, december 1986; Bono som The Fly, Miami 1992; Larry i Tokyo, december 1993; U2 på Charles de Gaulle-flygplatsen, Paris 2000. Alla foton av Anton Corbijn. (klicka på bilderna för att se dem i större format)

2005-01-11 00:50
Uppdaterad: 2005-02-21 07:31

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us