U2 i Rolling Stone

Omslaget till Rolling Stone, december 2004 (klicka på bilden för att se den i större format) För 20 år sedan utnämnde musiktidningen Rolling Stone U2 till "Åttiotalets band". Sedan dess har mycket vatten flutit nedför Hudson River och många artiklar skrivits om U2 - ofta just i Rolling Stone.

Det kommande numret innehåller både en intervju med bandet och en artikel som inleds med en rapport från U2:s spelning i Brooklyn den 22 november 2004. Journalisten David Fricke konstaterar att "Om det fanns några tvivel om att U2 är världens största band så finns det inte längre några sådana."

U2 Drops Bomb
Troligen är det den här bilden han menar. Bono, Sverige 1982-12-15. Foto: Anton Corbijn (klicka på bilden för att se den i större format) Bono berättar hur han besökte vernissagen till en utställning i Holland av Anton Corbijns verk "och han hade ett helt rum fullt med Bonos, om ni kan tänka er något värre", säger sångaren med ett skamset småskratt. "Men att se dessa gigantiska bilder, genom åren - jag fastnade framför ett, det måste ha varit 1981 eller -82, av mig i en helikopter. Ögonen var så öppna. Hela ansiktet var så öppet."
"En journalist kom fram till mig och sade" -- Bono härmar en tjock europeisk brytning -- "'Vad skulle Bono säga till denne Bono?' Jag sade, 'Nå, jag skulle tala om för honom att han har rätt - och att han skulle sluta tvivla på sig själv'".

"Bandet var vad jag trodde på på den tiden", minns Bono. "Tron på mig själv var en annan sak. Den där oskuldsfullheten - man vill inte släppa den. Man vill slå den ifrån sig, skrapa den av sig. Du tror att kunskap om världen på något sätt kommer att ge dig en lättare väg igenom den. Det gör den inte", säger han empatiskt. "På många sätt är det kärnan i det här albumet - idén att du kan gå tillbaka till där du började, att du kan börja om igen."

För att ge tyngd åt sina argument citerar Bono den sista versen av Atomic Bomb's blixtrande All Because Of You, reciterande orden som en bön: "I'm alive/I'm being born/I just arrived, I'm at the door/Of the place that I started out from/And I want back inside."

Tre av de fyra medlemmarna i U2 står på scenen i Rockefeller Center och soundcheckar för Saturday Night Live. Bono är inte där. Han är sen, vilket inte är ovanligt. Det är inte heller något problem. The Edge, Adam Clayton och Larry Mullen Jr. är vana vid Bonos långa, regelbundna frånvaro. De tillbringade större delen av förra året med att arbeta på Atomic Bomb som en trio, medan han var upptagen med sitt andra jobb: Att resa runt världens huvudstäder, debatterande och charmerande dignitärer att ansluta sig till kampen mot fattigdom och AIDS i Afrika.

Bono är nästan lika känd för sin oförtröttliga kampanj som för sin sång. "Det känns som om han alltid är i fokus", säger U2:s manager Paul McGuinness. "Någon sade en gång till mig: 'I Amerika kan man bara vara känd för en sak i taget. Det är definitivt inte sant när det gäller Bono'!"

"Jag är inte säker på att det skulle ha inneburit någon skillnad om han hade varit där mer", säger The Edge om det nya albumet. Han noterar att han, Clayton och Mullen satte bakgrunden till fem låtar på två veckor när Bono var borta. Edge säger dock att när Bono finns på plats så flödar kreativiteten. "Han kommer ofta på otroliga saker på direkten."

"Folk tror att jag sätter riktningen för bandet", säger Bono något senare. "Egentligen är det de som talar om det för mig. Sångaren har till uppgift att sätta ord till känslorna i musiken." Han citerar ännu en av sina favoritfraser från Atomic Bomb, denna gång Vertigo: ""A feeling is so much stronger than a thought."

"Det är här U2 lever - fyra människor i ett rum som kämpar för att få till det", sammafattar Mullen över en kopp te en kväll under U2:s New York-vistelse. "På många sätt är vi musikaliskt ofullständiga. Vi använder inte samma vokabulär som andra. Men för att spela på den här nivån måste man vara engagerad. Du måste ha verkligt bra anledningar - och de måste vara dina låtar."

"Vi kan inte leverera en analys av vad som utgör en U2-låt", hävdar Edge. Men han avslöjar så mycket: "Man går inte in i studion om man inte har chansen att göra Årets Album. Vi har inget intresse av att vara världens största band om vi inte är det bästa. Det är bara då som det där med att vara störst betyder något."

Clayton kan faktiskt tala om vad som utgör en U2-hit: "Pride, With Or Without You, Beautiful Day - alla innehåller de enkla strukturer", säger han. "Verserna och refrängerna har i stort sett samma ackord. Det är något som byggs upp genom en lugn början och sedan fortsätter. Och på slutet kommer en klimax. Men det går inte att göra en formel av det. Så mycket av den där enkelheten som vi slutligen kommer fram till beror på gräl om en massa komplikationer på vägen."

"Vi har slutit cirkeln", säger en strålande Bono, "tillbaka till vårt första album." (1980 års ekodränkta Boy. "Kanske vi borde ha kallat den här för Man."
Nå, det var ju mitt förslag när u2.com hade en tävling om namnförslag till det nya albumet i somras. Men var det någon som lyssnade?

Läs hela utdraget ur artikeln U2 Drops Bomb.

U2 Dissect Bomb
Det existerar inga snabba intervjuer med U2.s sångare Bono. Detsamma gäller för gitarristen The Edge, basisten Adam Clayton och trummisen Larry Mullen Jr. Trots den korta tid som U2 hade avdelad till att tala med Rolling Stone under deras galna weekend i New York nyligen - framträdande i Saturday Night Live, en tripp runt Manhattan på en lastbil, en gratisspelning en kväll under Brooklyn Bridge - så gick de på djupet med avslöjande detaljer om de personliga och kreativa vägar och triumfer som lett till deras nya succéalbum How To Dismantle An Atomic Bomb.

Omslaget till Rolling Stone, mars 1985 (klicka på bilden för att se den i större format) Vad som följer är utdrag från närmare sex timmar intervjuer som föregick Rolling Stones nuvarande huvudnyhet - vilken kommer bara tre månader innan tjugoårsjubiléet av den första gången U2 var på tidningens omslag, i mars 1985. Rubriken var då: "Vårt val: Åttiotalets band."
Årtiondena har gått. Rolling Stones val står fast.

Läs intervjun U2 dissect 'Bomb'.

U2-videor
Rolling Stones hemsida finns också följande U2-videor upplagda:

 • Vertigo
 • One Tree Hill
 • Beautiful Day (Live from Slane Castle)
 • Electrical Storm
  Titta på dem här.

  Källa: Rolling Stone.

 • 2004-12-16 03:04
  Uppdaterad: 2004-12-16 10:04

  Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us