'World wide release' - men inte i Sverige

Trodde du att du skulle kunna gå till skivaffären på måndag och köpa singeln Vertigo? Glöm det!

Många U2-fans har väntat länge på U2s nya singel Vertigo, som stolt har lanserats som "world wide release" den 8 november 2004. I Sverige får vi dock vänta ytterligare två dagar. Singeln kommer nämligen inte gå att köpa här förrän den 10 november.

U2.se har gjort en snabb undersökning vad gäller den svenska näthandeln och skivbutikerna och alla ger de samma besked: Vertigo finns att köpa från och med den 10 november. Anledningen sägs vara att skivhandeln i Sverige har onsdagar som allmänt releasedatum. Gud förbjude att man skulle kunna rucka på det!

Samma scenario kommer att inträffa när det gäller albumsläppet: How To Dismantle An Atomic Bomb kommer inte att kunna köpas i Sverige förrän tidigast den 24 november.

U2, Grammy-galan 2001 U2 kallas med viss rätt för "världens största band". Även om vi här på u2.se absolut är partiska i frågan så är det faktiskt inte vi som har kommit på den benämningen. Den går tillbaka till Bonos uttalande på Grammy-galan 2001, men snappades raskt upp av världspressen och har använts sedan dess - inte minst i reklamsyfte.

Borde då inte världens största band kunna driva igenom en samtidig albumutgivning över hela världen? Kanske inte på samma klockslag, men åtminstone på samma datum? Rätt hanterat vore det dessutom en oslagbar PR för den nya skivan. Med tanke på all energi och alla pengar som läggs ner på att lansera det här albumet tycker man att det inte borde vara någon stor sak att se till att "world wide release" verkligen betyder just det.

Sveriges U2-fans har väntat länge på bandets nya album. Majoriteten har tillgång till en dator och internetuppkoppling. Det är naivt att tro att de inte kommer att söka information på internet. Varför skulle de vänta i två dagar extra på att få höra de låtar som de har väntat på i fyra år? Även om de flesta säkert kommer att köpa skivan också så finns risken att några av dem inte kommer att göra det.

Fakta: Vertigo släpps i Storbritannien på måndag den 8 november.
Troligt scenario: Ett antal brittiska fans, varav åtminstone ett fåtal kanske inte bryr sig särskilt mycket om lagar och förordningar, kommer att köpa skivan på måndag morgon. Senast på kvällen den 8 november kommer det att finnas ett antal olagliga nedladdningslänkar på internet.

Möjligen kan man tycka att det inte spelar så stor roll - att de som vill ladda ner Vertigo redan har gjort det efter radioreleasen. Sitsen blir dock en helt annan när vi talar om hela albumet.

Säkerheten kring How To Dismantle An Atomic Bomb har varit rigorös. Universal-medarbetare åker bokstavligen världen runt med skivan i ett fast grepp. Inga kända promo-exemplar har ännu delats ut, utan recensenter har endast fått lyssna på albumet. Vid presspresentationer och dylika evenemang har man en strikt säkerhetskontroll: inga ytterkläder, inga handväskor om de inte sökts igenom först, inga mobiltelefoner. Dessutom scannades besökarna så de inte skulle kunna smuggla in inspelningsutrustning någonstans på kroppen.

Alla dessa säkerhetsåtgärder har också gett resultat. Drygt tre veckor före albumsläppet cirkulerar vad vi vet inga kompletta versioner av albumet på internet. Tyvärr är detta endast en tidsfråga: Så snart albumet finns att köpa kommer även olagliga nedladdningslänkar att finnas tillgängliga. Det finns alltid människor som struntar i regler för känslan att få vara först med något. Det finns alltid musikfans som hellre laddar ner gratis än köper en skiva för 150-200 kronor.

Här på u2.se har vi en strikt policy mot piratkopior och olagliga nedladdningslänkar. Delvis beror detta på att vi är rädda om vårt eget skinn, det ska villigt erkännas. Men lika mycket är det en principsak: Vi anser att de som skapar musiken och äger utgivningsrätten till den - i det här fallet U2 och Universal Music - också har rätt att vara de som tjänar pengar på den.

Vill man från Universals sida säkerställa en snabb försäljningsboom i samband med utgivningen av How To Dismantle An Atomic Bomb vore en av de smartaste åtgärderna att se till att det verkligen blir en "world wide release" den 22 november. För om inte promo-material kommer på glid så lär ingen ha albumet i sin helhet den 21 november och det snabbaste sättet att få tag i skivan vore då att köpa den.

Vi minns hur det var när The Joshua Tree gavs ut: den släpptes exakt kl 00:00 den 9 mars 1987 och sålde platina på 28 timmar. Den är fortfarande det snabbast säljande albumet i musikhistorien. De U2-anhängare som inte själva var med på den tiden har definitivt hört historien - den är en legend bland musikfans världen över.

Svenska U2-fans emellan har det till och med diskuterats om man inte borde åka till England helgen innan utgivningen av How To Dismantle An Atomic Bomb, bara få att få tag i albumet den 22 november. Majoriteten av oss har dock inte de ekonomiska möjligheterna, utan lägger hellre våra surt förvärvade pengar på kommande U2-skivor och konserter.

Vi har väntat i fyra år. Givetvis kan man tycka att vi borde kunna vänta i två dagar till. Det kan vi troligen också - vi lär bli så illa tvungna. Dock innebär det inte att vi måste tycka om det.

Utgivningsdatum och ungefärliga priser
(specialerbjudanden kan dock förekomma, framför allt precis efter releasedatum)

10 november 2004
Vertigo
CD-singel: näthandel 25-30 kr, butik 25-29 kr.
CD maxi: näthandel 39-49 kr, butik 55-59 kr.
DVD: näthandel 89 kr, i butik troligen endast import.
7" vinyl: näthandel 19 kr, i butik endast import.

Live Aid-DVD
Näthandel: 429 - 499 kr.
Butik: 499 kr.

24 november 2004
How To Dismantle An Atomic Bomb
CD: näthandel 129-155 kr, butik 185-205 kr.
CD + DVD: näthandel 175-179 kr, butik 239-276 kr.
CD + DVD brilliant box: näthandel 245-259 kr, butik 329-349 kr.
LP: viss näthandel 179 kr, i butik endast import.

Vertigo
12" vinyl: uppgift saknas om näthandel, i butik endast import.

Relaterade artiklar:
One Step Closer To Knowing, 2004-11-04, uppdaterad 2004-11-05.
U2s marknadsföring - en balansakt i hög hastighet, 2004-10-19.
Från världens största band till odödliga stjärnor, 2004-04-30.

Uppdatering 2004-11-07:
Det verkar som om vi var lite för optimistiska när vi påstod att det än så länge saknas läckor vad gäller How To Dismantle An Atomic Bomb. Flera större fansidor har under helgen rapporterat att albumet nu cirkulerar på internet.

Då u2.se inte vill bidra till en icke auktoriserad spridning av albumet kommer vi inte att ge mer information än så här. Vi vill också samtidigt påminna om att det inte är tillåtet att posta olagliga nedladdningslänkar i vårt forum.

Skulle den olagliga spridningen få till följd att albumet släpps i förtid via iTunes kommer vi givetvis att rapportera om det.

2004-11-06 12:44
Uppdaterad: 2004-11-12 22:11

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us