Två skitalbum i rad och man är borta

XFM Online har publicerat en intervju med U2 om att spela live nästa år, om Bono som "embarassor" för Irland och om hur de har en "ingen skit"-överenskommelse med sin publik.

U2 vid Q Awards, London 2004-10-04

Vid Q Awards igår mottog U2 det prestigefyllda Icon Award, och bandets frontfigur Bono förklarade i sitt tal att han tar sitt musikaliska ansvar (och det ansvar som kommer med belöningen för en väldig succé) mycket allvarligt.

"Det finns verkligen en överenskommelse. En överenskommelse mellan oss och vår publik", förklarade han. "Som går ut på att vi behöver inte oroa oss för våra barns skolavgifter, att betala sjukhusräkningar, betala lånen på våra hus, och i gengäld gör vi inte en skitskiva. Två skitalbum i rad och man är slut. Det är vår överenskommelse med vår publik.

"Oavsett om det är katolska skuldkänslor eller något annat, så är det frågan om att inte ha det här livet som vi har fått - detta fantastiska liv - och vara skitdåliga… och ha en fiskfarm i Wales. Det är oacceptabelt."

Edge och Bono live, Superbowl 2003 U2 förväntas göra en världsturné i samband med lanseringen av sitt nya album How To Dismantle An Atomic Bomb. Ändå förklarade Bono att de nya låtarna är den enda anledningen till att de har beslutat sig för ett sådant ofantligt åtagande.

"Det här bandet lever verkligen när vi spelar live. För första gången har vi gjort ett album som vi gillar", skrattade Bono. "Vilket skulle kunna innebära slutet för bandet. För vanligtvis hittar vi låtarna - när vi går ut och spelar dem - när man kliver in i dem. Och man vill ha riktigt bra anledningar att lämna sitt hem. Vi har allihop trevliga hus och familj och vänner och det är svårt att åka bort. Vi måste hitta några riktigt bra anledningar att åka hemifrån och jag tror att vi har hittat elva stycken."

Med tanke på Bonos framträdande vid Labour-partiets konferens nyligen, var det inte konstigt att sångaren gärna talade om politiska frågor, men han var snabb att belysa sin roll som irländsk ambassadör och sätta sitt kampanjarbete i perspektiv.

 Bono, Labours kongress, Brighton 2004-09-29 "En ambassadör? Jag är en stor 'embarrassor' [ungefär 'pinsamhet'] för Irland", skojade Bono. "Vad gäller politiken och musiken så är det ingen skillnad. När Elvis klev på scenen - en vit man som sjöng med en svart mans röst och rörde sina höfter på ett farligt sätt - var det politik. The Clash. De var helt och hållet politiska. Mick Jones [som tilldelades priset för Bästa producent] - att ha honom här på scenen, fortfarande vid sina sinnen, med det sinne för humor och den speciella klarhet han har. The Clash var absolut det bästa bandet för oss. De var inspirationen.

"Men politik, vet ni? Det är viktigt. Mycket, mycket viktigt, men det börjar med hjärtats hårdhet, vilket är anledningen till många av världens problem, och det kan förändras genom musiken".

Källa: atu2.com.

Relaterade artiklar:
Aktuellt med U2-anknytning VII, 2004-10-04, uppdaterad 2004-10-05.

2004-10-06 14:50
Uppdaterad: 2004-11-22 05:28

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us