Att börja lyssna på U2 – en guide

U2 är ett av de mest komplexa banden i populärmusikhistorien. De har ständigt genomgått en musikalisk utveckling och brutit nya marker i musiken. Att börja lyssna på U2 är inte det lättaste, i vilken ände är lämpligast att börja?

Sen jag började lyssna på U2 har jag försökt att sprida deras musik till vänner och bekanta, genom att låna och tipsa om skivor. Men för att förstå deras musik och budskap krävs oftast en grundläggande inställning om vad musiken har för uppgift och möjligheter, både i våra liv och i hela världen. Texter som förmedlar budskap och musik som växer med tiden, speciellt under konserter. Det är några av de enkla hörnstenarna som bygger upp U2:s musikskapande.

Oftast är det en låt man fastnar för, för min del var det New Years Day. Men många har nog hört ”radioplågorna”, With or Without You, Beautiful Day och kanske One. Men det är först när dessa låtar kommer i sitt sammanhang på albumen som betydelsen av U2:s musik kommer fram. Alla album har haft ett syfte, ett budskap och speglar en fas i deras karriär. Vissa album är svårlyssnade och kräver sin tid, andra är fulla med ljud och textmässiga experiment och andra är bara U2 helt enkelt.

Nyckeln till att börja lyssna på U2 är självklart albumen, men också konserterna. De har genom åren blivit kända för att vara ett band som levererar livemusik när den är som bäst. Det finns dessutom bra dokumenterat på både skiva och film.

Men låt oss börja med albumen. Mitt tips till inköpslistan är följande:

The Joshua Tree (1987) – Deras kanske mest kända album, med låtar som Where the Streets have no name, I Still haven’t found what I’m looking for och With or Without you. Fantastisk musik och djupa texter om bade kärlek, religion och politik.

War (1984) – Den tredje plattan, som banade väg för U2:s politiska engagemang. Här återfinns Sunday Bloody Sunday och New Years Day.

The Unforgettable Fire (1985) – Uppföljaren till War som bjöd på en experimentell sida och gav oss två underbara liveklassiker: Bad och Pride.

All that you can’t leave behind (2001) – U2 i ett nötskal. Beautiful Day, Elevation, Stuck in a moment.
Achtung Baby (1991) – En platta som växer. Ofta framröstad som en av världens bästa genom tiderna. Hela plattan är en resa genom fantastiska texter och ett nytt fräscht U2-sound.

Boy (1980) – Debutalbumet, här är det mycket gitarr och texter om att växa upp. Första låten, I will follow, har följt med på de flesta spelningarna.

Pop (1997) – Djupa låtar och texter i en kommersiell förpackning. Experimentlustan var på sin topp.

Zooropa (1994) – En omstridd platta som är det mest komplexa U2 har åstadkommit. Den kräver många lyssningar och har sin poäng.

October (1981) – Andra plattan där religionen stod i centrum för texterna. En utveckling av soundet från Boy.


Parallellt med albumen rekommenderar jag följande live-material:Rattle & Hum (1988) (CD/VHS/DVD) – Efter succén med The Joshua Tree begav sig U2 ut på en världsturné, där de bland annat fördjupade sig i den amerikanska kulturen. Detta resulterade i en skiva delvis inspelad live och i studio samt en spelfilm med intervjuer och fantastiska liveinslag. Missa inte den oerhört känslosamma versionen av Sunday Bloody Sunday.

Live under a blood red sky (1984) (CD/VHS) – En konsert som intygade att U2 var ett oerhört stort liveband tidigt. Finns filmad från Red Rocks och som CD med låtar från olika konserter.

Elevation 2001, Live from Boston (2002) (DVD) – Deras kanske mest framgångsrika turné dokumenterades genom en inspelning från Boston. Pärlor från hela karriären blandas med nya låtar.

ZooTV, Live from Sydney (1995) (VHS) – ZooTV-turnén är bland det mest spektakulära ett band någonsin ha gjort, TV-skärmar och mediabrus! Det skulle bli värre…!

PopMart, Live from Mexico City (1998) (VHS) – Världens största storbildsskärm, en stor gyllene båge och en citron. Större konsertproduktion är svårt att hitta.

Wide awake in America (1986) (CD) – En ofta bortglömd EP som innehåler två live-låtar.


Många inköp blir det, men det är värt resan!Karl Otto Emanuelsson

otto@u2.se

2003-08-31 15:24
Uppdaterad: 2003-08-31 22:24

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us