Det viftas vitt, igen!

Att vifta vitt på U2-spelningar i Sverige verkar vara på väg att bli något av ett signum. Förra gången det begav sig så kom initiativet från Olov i u2.se:s redaktion. När vi på u2.se i år proklamerade att vi inte tänkte dra igång samma sak en gång till blev det ett smärre ramaskri bland svenska U2-fans.

Några riktiga eldsjälar drog istället själva igång jobbet med att nå ut med info till alla som ska på konserten, och det ser ut som de kommer att lyckas riktigt bra.

Uppdaterad: PDF-fil med mer info

Så verkar det vara dags att få Ullevi att bli ett svallande hav av vita flaggor ännu en gång. Senast U2 spelade i Sverige under Vertigo turnén 2005 genomfördes en rejäl happening, ett så kallat tifo.

Olov i redaktionen här på u2.se hade genom ett enormt arbete via media och olika kanaler på internet lyckats trumma ut budskapet att alla som var på konserten skulle vifta med något vitt när bandet klev på scenen. Tanken var att det skulle bli en överraskning, men att hålla det hemligt för bandet med ca 50000 personer involverade visade sig vara svårt, särskilt som en journalist ställde frågor om det till bandet strax innan konserten.

Oavsett överraskning eller inte, så blev det en riktig succé, bandet började med att ställa sig längst fram på scenen och titta ut över folkmassan var efter Bono sa "Don't know What's going on in Gothenburg. We surrender"

White flags at sunset
And we surrender
White flags in the land of the midnight sun
And we surrender
Your eyes make a circle
I see you when we're coming here
Your eyes, your eyes
White flags in your eyes, in the white of your eyes
-- Bono under I Will Follow i Göteborg 2005

Nu ser det alltså ut som att detta kommer att upprepas även på årets konserter i Göteborg tack vare gruppen ViftaVitt2009.U2.se tog tillfället att ställa några frågor till en av personerna bakom ViftaVitt2009, Jakob Wahlqvist.

Hej Jakob, vilka är ni som står bakom gruppen och vad är det som får er att göra det här igen?
Egentligen är vi flera personer från forumet som står bakom själva idén och i princip samtliga forummedlemmar är med och stöttar projektet till hundra procent. Själva arbetet med att nå ut till allmänheten, genom bland annat gruppen på Facebook och via media, står dock främst tre personer för. Det är Andreas Forsnabba (Bonoman), min bror Erik Wahlqvist (Erik.Swe) och jag själv (JakobW).

Vi känner att det verkligen hade varit spännande att försöka oss på samma koncept som under konserten 2005, eftersom vi tyckte att det blev väldigt lyckat. Vi vill visa U2 att vi stöttar dem i deras arbete mot fattigdom och svält, samtidigt som vi känner att ett tifo som det här, förmodligen får både publiken och bandet att tagga till rejält. Därmed ökar chanserna till en konsert utöver det vanliga!

Det var en hel del diskussioner om hur det skulle genomföras, hur kom det sig att det blev just vifta vitt till slut?
Jag följde diskussionen på forumet under några dagar och förstod relativt snabbt att ett stort intresse för ett tifo fanns hos medlemmarna. Problemet låg i att ingen kunde bestämma riktigt hur vi skulle gå till väga, eller vilken idé som skulle sättas i verk. Tiden började rinna ifrån oss och därför kände jag att nu måste någon ta tag i det här. Jag gjorde därför en omröstning på forumet, där medlemmarna kunde rösta på antingen "Vifta Vitt" eller "Vifta Rött". Redan efter några timmar var ställningen 20 - 2 till den vita färgens fördel. Det tyckte jag, och många andra, räckte för att fatta ett beslut och på den vägen är det.

Om du sammanfattar budskapet ni vill få fram i några få punkter, vad blir det då?
Vi vill främst visa att vi tycker det är viktigt att kämpa för fred, rättvisa och mot fattigdom i världen. Att dessutom kunna göra det under en så positiv tillställning som en konsert, är fantastiskt!

Förra gången sa Bono "Don't know what's going on in Gothenburg", hur har ni tänkt göra för att han ska förstå det denna gång?
Det är ytterst svårt att få någon att förstå ett syfte på det sättet man själv vill, utan att man har pratat med personen ifråga. Man kan aldrig veta vad någon i bandet tänker eller tycker om vad publiken drar igång. Egentligen tror jag nog dock att Bono förstod syftet förra gången, men att han uttryckte sig på det viset för att visa att han blev chockad över hur många som verkligen brydde sig. Om inte, har han hursomhelst haft fyra år på sig att fundera på vad den vita färgen kan tänkas stå för och varför vi använder den under deras konserter.

Vi har sett att ni har livliga diskussioner i forumet på u2.se men där når man knappast ut till så pass många som kommer till Ullevi, vilka andra kanaler jobbar ni igenom?
Forumet på u2.se använder vi just nu lite som ett bollplank, där vi ger varandra nya idéer och berättar om uppdateringar och tankar som dyker upp. Själva grovjobbet ska förhoppningsvis ske genom hjälp från media. Dessutom har vi, som tidigare nämnts, startat en grupp på Facebook, där medlemsantalet stadigt stiger. Ju fler som blir medlemmar där, desto snabbare når vi ut. När sedan konserterna börjar närma sig, kommer vi att sätta upp lappar kring Ullevi, vid Centralstationen och på andra ställen där folk ständigt är i rörelse.

Vi försöker också få folk att ta med sig vita föremål i överflöd, för att kunna dela ut till folk som saknar själva. Tidigare idag kom ett mail, där det visade sig att projektet även blivit uppmärksammat från den officiella fansajten u2.com. Självklart hoppas vi även på att kunna nå ut med lite hjälp från deras håll. Man vet aldrig vad som händer!

Vilket bemötande har ni fått från tidningar och övrig media?
Än så länge har vi bemötts med ett stort intresse och positivitet. Det tog till exempel ingen lång stund innan Expressen hörde av sig och började ställda en del frågor. Bara någon timme efter det fanns en artikel om vår idé på deras hemsida. Vi väntar även på svar ifrån annat håll och hoppas att fler nappar.

Hur många procent av Ullevi ska vifta vitt för att du ska bli riktigt nöjd?
Det vore otroligt roligt om vi kunde få med 60 -70 %. Samtidigt är det väldigt svårt att uppfatta hur många det är som faktiskt ansluter till ett tifo. Det kan se oerhört mäktigt ut och kännas som om nästan alla är med, trots att det i själva verket kanske endast är hälften som viftar. Mina förhoppningar är dock höga och skulle vi komma upp i 70% så blir det häftigt vill jag lova!

Något annat du vill passa på att säga till u2.se:s läsare?
Sprid idén vidare till alla du känner och ta gärna med vita föremål till andra, så syns vi på Nya Ullevi den 31 juli och 1 augusti! Vifta Vitt!

Ok! Tack för att du tog dig tid och lycka till med att nå ut med infon. Vi lovar att vifta vitt med bägge händerna, båda kvällarna!

Tack till våra läsare Niklas (panoramabilden) och Janno Rahnel för bilderna!

Uppdatering (2009-07-18):
Budskapet om Vifta Vitt börjar nu nå ut över världen. Både atu2.com och u2tours.com skriver idag om evenemanget.

2009-07-17 20:44
Uppdaterad: 2009-07-23 14:08

Relaterade nyheter

Forumdiskussioner

Forumdiskussioner

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us