Rykte: Turnénamn och biljettpriser

Amerikanska Billboard kommer med nya detaljer om turnékonceptet, turnénplanen i grova drag samt biljettpriser. På måndag kl. 09:00 svensk tid vet vi om detta stämmer.

Konceptskiss, Vertigo//Tour 2005-2006 (klicka för högre upplösning) Igår publicerade den amerikanska musiktidskriften Billboard fler uppgifter på sin nätupplaga om U2:s kommande världsturné, Kiss The Future-turnén, som ska marknadsföra det nya albumet No Line On The Horizon. Enligt dessa uppgifter ska turnépremiären äga rum den 30 juni i spanska Barcelona. Ytterligare detaljer om vilka städer som man planerar besöka samt när detta kommer att ske offentliggörs den 9 mars, d.v.s. nu på måndag.

Av allt att döma så kommer turnén att ha ett nytt, banbrytande koncept med en scen som skall fungera väl oavsett vilken plats man har i stadion. I kombination med denna innovativa idé kommer man att använda sig av en cylindrisk videoskärm. I en konceptskiss på utomhus-delen av den föregående Vertigo-turnén från Mark Fisher Studios, en av de involverade parterna bakom scenproduktionen, hittar man ett antal bilder som ger en fingervisning om hur detta möjligtvis kan se ut. Bono har ju tidigare sagt, senast i Dagens Nyheter igår, att de nya idéerna har planerats under en lång tid: "Jag har haft en idé om att enbart göra en utomhusturné, av en typ som aldrig tidigare satts upp" kommenterar han där.

"Vi är väldigt uppspelta kring tanken på att bege oss ut på turné med det här albumet, jag tror att det kommer att fungera riktigt bra i ett livesammanhang." säger The Edge i en kommentar till Billboard. "Låtarna som vi har repat in låter fantastiska vilket har gjort att vi är eld och lågor."

Bandet kommer att spela över hela världen med start i Europa till och med den 22 augusti 2009 innan den amerikanska delen av turnén inleds på Soldier Field i Chicago den 12 september och slutförs den 28 oktober. Man har planer på att fortsätta ge konserter tills hösten 2010 vilket gör den förmodade Kiss The Future-turnén till en av de största rock-turnéerna genom tiderna. Den generella planen är att man efter de inledande 40-45 konserterna i år ska återvända till USA nästa sommar med ännu en Europa-turné i augusti-september 2010 för att slutligen spela i Sydamerika under resten av hösten vilket totalt gör att man kommer upp i allt mellan nittio och etthundra konserter under de kommande två åren.

U2 live, BBC Broadcasting House, London 2009-02-27 (klicka för högre upplösning) "Det här kommer att bli helt annorlunda vilket gör det spännande; att hitta nya saker att föra med sig till turnélivet. Det är knepigt att komma på något som är annorlunda på en grundläggande nivå men jag tror att vi har gjort just det med den här turnén. Vad vi tänker göra har man aldrig sett maken till förut och det är en fantastisk sak att kunna säga. För ett band som U2 som gränsar till att bryta ny mark är det riktigt spännande." fortsätter The Edge.

Att spela med en 360-graders konfiguration ökar kapaciteten med 15-20% beroende på hur stadion ser ut. Detta ger enorma möjligheter att dela in biljettpriserna, vilket förstås är en viktig fråga för U2. De bättre sittplatserna kommer att vara något dyrare än sist, medan de billigare platserna kommer att ligga på ett lägre pris och de allra billigaste biljetterna är ståplatser. Ska man hamna längst fram vid bandet bör man ha turen med sig eftersom U2 kommer att återinföra det lottsystem som bl.a. användes under den inledande USA-delen av Vertigo-turnén vilket gav slumpvist utvalda åskådare tillgång till ståplatserna innanför den s.k. "ellipsen". Att spela för en större publik öppnar för återhållsamhet vad gäller just biljettpriserna. Enligt Arthur Fogel, ordförande för konsertarrangören Live Nation i USA, kommer priserna att ligga mellan 30-250 US-dollar beroende på plats och efterfrågan. Biljetterna släpps i mitten av mars för den inledande Europa-delen medan de amerikanska biljetterna blir tillgängliga i månadsskiftet mars-april.

En kort notis på U2.com har orsakat både glädje och förrvirring bland fans då det nämns att turnéplanen för U2360° Tour kommer att utannonseras exklusivt via U2.com nu på måndag den 9 mars 2009 klockan 08:00 irländsk tid, d.v.s. kl. 09:00 svensk tid. Är det U2360° Tour som i själva verket är det egentliga namnet på turnén eller är det bara ett täcknamn för Kiss The Future-turnén som Billboard benämner den? Snart vet vi definitivt vad som gäller de kommande månaderna. Imorgon berättar Larry mer om den nya turnén, livekonserter, No Line On The Horizon och att förändra musikbranschen i en intervju med Larry GoganRTÉ 2FM .

It's like a spaceship and I know we've done spaceships before and walked out of citrus fruits! But this allows us to be placed close to the centre of the stadium. It hasn't been done before. Essentially it's trying to bring the band closer to the audience and that's the challenge." - Larry om den nya turnén

Lägg undan kalendrar och plånböcker, håll ut ett par dagar till och läs istället mer om turnén på specialavdelningen No Line On The Horizon: fakta, rykten och spekulationer.


U2 på Music Industry Trust Awards, London 2008-11-03.

Källor: billboard.com, DN.se, stufish.com, U2.com samt rte.ie

2009-03-07 17:16
Uppdaterad: 2009-03-07 18:17

Forumdiskussioner

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us