Recension: U2 Vertigo (singel)

(Review: U2 - Vertigo (single) in English.)

Nej, det där snacket om att U2 inspirerats av band som The Who och The Hives var alltså inte bara snack. ”Vertigo” är rock’n’roll i dess allra mest omedelbara och bländande form. Soundet är rått, vasst och fruktansvärt tungt.

Stundtals är faktiskt irländarna inne och snuddar vid något som närmast kan beskrivas som punk, en genre kvartetten inte varit i närheten av på en sisådär 24 år. Då hette albumet Boy, låtarna "I Will Follow” och ”Out Of Control”. Och då hette producenten Steve Lillywhite, samme man som tillsammans med Chris Thomas har stått bakom rattarna under inspelningen av det kommande albumet How To Dismantle An Atomic Bomb.

Visst kan man ha invändningar mot den simpla nonsenstexten, men då missar man poängen. I det här fallet har inte U2 varit ute efter att skapa en ny ”Kite” eller ”One”. The Fab Four har helt enkelt gjort sitt yttersta för att ge världen en anspråkslös partydänga, packad med charm och energi. En låt för listorna, visst. Men framför allt är det en låt att välta arenor med. Jag kan redan nu höra hur ett fullsatt Ullevi tar i för full hals och vrålar ”Hola! Donde está?” (trallpunk!) när Bono når refrängen. Och vi kan nog inte ens föreställa oss hur mottagandet blir i Madrid och Barcelona.
Frågar du mig är de spanska inslagen ren och skär genialitet.
Frågar du någon annan är risken stor att de svarar ”banalt”.
Men det är givetvis jag som har rätt och belackarna som har fel.

Det mest förvånande med singeln är dock Bono, som under de senaste åren har brottats med svåra röstproblem. Men här hörs inga problem, snarare tvärtom. Han prickar inte bara de höga tonerna, han ligger dessutom kvar där och surfar som om han njöt av sin pånyttfödda kapacitet. Kanske gör han det också för att retas med dem som var dumma nog att räkna bort honom.

Jag påstår inte att det här är deras bästa singel genom tiderna. Däremot är jag av den uppfattningen att Vertigo är U2:s starkaste förstasingel sedan With Or Without You.

Olov Baudin, 2004-09-24
olov@u2.se


Uppdaterad: 2004-09-24 20:33

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us