Aktuellt med U2-anknytning VI

Innehåll: U2s första singel fyller 25 år, Dave Fanning först ut med Vertigo, Walk On för The Lady, U2 Show: The Art of Touring, U2 i nya Blender och Vilda turnérykten.

Grattis Three!
Det är i denna månad ett kvarts sekel sedan U2s allra första skiva kom ut. Det var singeln U2 Three, som gavs ut på Irland av skivbolaget CBS. Producent var Chas de Whalley och inspelningen ägde rum i Windmill Lane Studios i Dublin. Den innehåller låtarna Out Of Control, Stories For Boys och Boy-Girl.

Som ett led i marknadsföringen erbjöd Dave Fannings radioprogram lyssnarna att rösta vilken av låtarna som skulle bli singelns A-sida och valet föll på Out Of Control. Dessutom numrerades alla 1000 exemplaren i den ursprungliga utgåvan - för hand.

Fanning först igen
Dave FanningDen irländske DJ:en Dave Fanning var den förste som spelade U2:s låtar i radio och han har av tradition även varit den förste att spela bandets nya singlar genom åren. U2s senaste singel Vertigo släpps till radiostationer över hela världen på fredag den 24 september.

Fanning kommer dock att redan på torsdag kväll spela den i sitt program på RTÉ 2fm. Vanligen kan man lyssna på programmet via stationens hemsida, men rykten säger att streamen kommer att tas ned på torsdag. Vi har försökt få besked från RTÉ 2fm om detta, men ännu ej fått något svar. Programmet sänds kl 19-20:30 svensk tid.

Uppdatering (kl 19:10): Fansidan atu2.com har fått besked från RTÉ 2fm att det inte kommer att gå att lyssna på Dave Fanning Show online på torsdag kväll. Så de av oss som inte kan få in stationen via radio får tåla oss till fredag.

For The Lady
Adam och Bono, från videon till Walk On, 2000 U2:s engagemang för den fängslade burmesiska fredspristagaren och människorättskämpen Aung San Suu Kyi, av sina anhängare kallad The Lady, är välkänt. Walk On från bandets succéalbum All That You Can't Leave Behind (2000) dedicerades till henne, vilket ledde till att både albumet och singeln totalförbjöds i Burma.

Det är därför föga förvånande att Walk On finns med på det nya samlingsalbumet For The Lady, som är tillägnad frigivningen av Aung San Suu Kyi och "Burmas modiga folk". Förutom U2 bidrar bland andra Sir Paul McCartney, R.E.M., Coldplay, Avril Lavigne, Pearl Jam, Sting, Peter Gabriel och Eric Clapton. Albumet ges ut den 26 oktober 2004, se u2world.coms artikel för komplett låtlista och fler detaljer.

U2 Show: The Art of Touring
Som vi tidigare rapporterat har fotografen Diana Scrimgeour sammanställt U2:s turnéhistoria i boken U2 Show: The Art of Touring, som kommer ut den 14 oktober. Den engelska tidningen The Observer publicerade i helgen en längre artikel med utdrag ur boken.

U2 i Blender
Oktobernumret av musiktidningen Blender kommer att innehålla en exklusiv artikel med titeln "Why everybody loves U2 - inside the worlds favourite rock & roll band". Blender blir följaktligen först ut bland alla de musiktidskrifter som förväntas göra reportage om bandet i samband med utgivningen av det nya albumet. Tidningen kommer ut den 19 oktober 2004, men det lär dröja ytterligare några veckor innan den finns i svenska butiker. (klicka på bilden för att se den i stort format)

Vilda turnérykten
Turnésidan u2tours.com återger en uppgift från den mongoliska nyhetsbyrån Montsame att U2 kommer att spela i Mongoliet i slutet av oktober 2004. Enligt dem har U2 beslutat att spela i olika asiatiska länder och Mongoliet har valts ut som det första landet de besöker på turnén.

Uppgiften har inte kommenterats officiellt. Med tanke på att U2s nya album inte släpps förrän i november 2004 är det dock inte särskilt troligt att bandet skulle spela i Mongoliet i oktober. Fast, det är klart, de gjorde ju en klubbspelning i Paris innan All That You Can't Leave Behind kom ut. Undrar hur man får tag i biljetter till Mongoliet. www.ticketmaster.mn?

Fakta om U2s kommande album How To Dismantle An Atomic Bomb hittar du som alltid på vår sida med samma namn.

2004-09-22 15:13
Uppdaterad: 2004-09-23 03:11

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us