U2 anklagas för stöld av albumdesign

U2 anklagas för att ha snott omslagsdesignen till sitt kommande album.

Den amerikanske musikern Taylor Deupree hävdar på sin blogg att U2 kopierat designen till No Line On The Horizon från hans och Richard Chartiers album Specification.Fifteen från 2006. Bägge albumen har som omslagsbild den japanske konstnären Hiroshi Sugimotos verk "Boden Sea, Uttwil".

Då både Dupree/Chartier och U2 har tillstånd från konstnären att använda bilden finns ingen grund för en juridisk process. Dupree säger dock i ett senare blogginlägg att han skulle önskat att Sugimoto eller U2:s omslagsdesigner Four5One [red.anm.] kunde ha föreslagit en annan bild eller en markant annorlunda layout.

"Åtminstone är det min åsikt som grafisk designer... jag försöker att inte designa saker som är alltför lika något som redan finns där ute (om det är möjligt)," säger Dupree.

Än så länge har ingen kommentar till likheten i omslagsdesignen av albumen lämnats från U2 själva eller Four5One. Däremot kan du läsa mer om designen av omslaget till No Line On The Horizon i artikeln "Boden Sea, Uttwil" på U2.com.

Uppdatering:
Taylor Dupree skriver nu att termen "rip off" (ung. "knycka" eller "sno" på amerikansk engelska) troligen var ett för skarpt uttryck i sammanhanget. Han tror inte att U2 medvetet knyckt hans omslagsdesign, eller ens är medvetna om att hans skiva existerar. Däremot vidhåller han att Four5One kunde gjort lite noggrannare research i samband med designen av No Line On The Horizon.

Källor: Taylor Duprees blogg, U2.com

2009-01-22 09:46
Uppdaterad: 2009-01-22 17:54

Forumdiskussioner

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us