En sonisk evolution

"If the song isn’t on the radio by the end of this week, I’ll be shocked." Den kanadensiske radioprataren Alan Cross delar med sig av sitt första intryck av Get On Your Boots.

I sin blogg berättar Cross hur Universals lokala representant ringde upp honom och kort och gott sade, "Jag har den. Klockan 15?" Samma eftermiddag fick sedan Cross höra U2:s nya singel för första gången. Här är hans intryck.

Alan Cross:
Det finns vissa sound som bara kan komma från en Eno/Lanois-produktion, vilket ingav mig en liknande känsla som när jag hörde The Fly för första gången.

Bono & Larry Mullen Jr.i Fez, Marocko, 2005 (klicka på bilden för att se den i större format) Det här är INTE en back-to-basics gitarr/bas/trum-låt som Vertigo eller ens Beautiful Day. Här pågår en uttrycklig sonisk evolution.

Den rockar. För att hitta senaste gången som den första singeln från ett nytt U2-album var en ballad måste man gå tillbaka till With Or Without You. Det fungerade då, men jag kan inte föreställa mig U2 göra samma sak igen i det rådande musikaliska klimatet.

Bono lyckas rimma "submarine" med "gasoline" och säger något om "don’t talk to me about the state of nations."

Det finns en del av melodin som på sätt och vis påminner mig om kadensen i versen av Elvis Costellos Pump It Up, men även medan jag skriver det här så är jag inte helt säker. Men trots allt så påminner delar av låten mig om... något annat.

Gillade jag den? Jag hatade den inte men jag behöver lyssna mer på den innan jag kan bestämma mig för vad jag tycker om... något alls som har att göra med den här låten.

Som så många andra U2-låtar - speciellt de producerade av kedjan Eno/Lanois/Lillywhite - är den fylld med många fler subteliteter och complexiteter än någon kan höra i en enda lyssning. Jag behöver undersöka den, fundera över den och i största allmänhet leva med den.

Men det är just det som är det coola med U2. Det finns helt enkelt så mycket DÄR att det kan ta ett tag att bena ut allt. Det kan hur som helst räcka med att säga att om du är en U2-fan, så kommer du att bli nöjd.

Jag skulle bli förvånad om låten inte spelas i radio mot slutet av den här veckan. Första gången jag hörde delar av How To Dismantle An Atomic Bomb var i utsändningen från en kroatisk radiostation. Det fanns en läcka på fabriken som pressade skivan och på något sätt hade den här killen lyckats göra ett scoop. Jag kommer att återkomma till varför det var ett idiotiskt drag.

Källa: exploremusic.com Kortare kommentarer från Cross' första intryck av Get On Your Boots finns på sidan där vi samlar all info om U2:s nya verk: No Line On The Horizon: fakta, rykten och spekulationer.

Nya singeln live på The Brit Awards

Brittiska musikgalan The Brit Awards - eller kort och gott "The Brits" offentliggör idag på sin hemsida att U2 kommer att medverka live på galan som går av stapeln onsdagen den 18 februari. Därmed kommer man rimligtvis att kunna höra singeln Get On Your Boots live för första gången innan hela albumet släpps några veckor senare, den 2 mars.

Ännu finns inga officiellt bekräftade uppgifter om singelns namn, video eller releasedatum dock finns det i princip ingen tvekan om saken längre. Singeln förväntas ha sin radiopremiär senast på måndag den 19 januari 2009, d.v.s. om en vecka och den heter med all sannolikhet Get On Your Boots. När musikvideon regisserad av Alex Courtes skall släppas är dock fortfarande oklart.

Däremot verkar U2 mer eller mindre ha klurat ut låtlistan till det kommande albumet. I en ny video från Adam med bandets gode vän Gavin Friday i huvudrollen ser vi hur denne är i fullfärd med att förklara vad som egentligen menas med alla de symboler som finns utritade på Brian Enos mystisk whiteboard-tavla.

Källor: thebrits.co.uk, u2.com

2009-01-12 13:31
Uppdaterad: 2009-01-12 15:52

Forumdiskussioner

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us