U2-special i nya Q Magazine

"Jag tror det är någon av den bästa musik vi någonsin har skrivit." Så beskriver Larry Mullen Jr. U2:s nya album i en aktuell intervju.

Adam Clayton och Bono i arbete i Olympic Studios, december 2008 (klicka på bilden för att se den i större format) Musiktidskriften Q Magazine träffade bandet i Olympic Studios i London under sluttampen på arbetet med No Line On The Horizon. Ingående intervjuer med bandmedlemmarna och en fotosession har resulterat i en 30-sidig special i Q som kom ut i Storbritannien igår. Bandets officiella sida U2.com avslöjar några höjdpunkter i intervjuerna.

Edge om nya skivan:
"Jag vill att folk ska lyssna på den istället för att bara köpa den. Jag vill att det här ska bli ett album som folk går tillbaka till och verkligen dyker djupt ner i. Som jag gör med de skivor jag älskar.... jag tror att vi har lärt oss en del genom åren... jag tror att det kan vara ett sätt att tillämpa alla de där 'heureka'-ögonblicken från det förflutna. Och jag tror att det kan vara vårt bästa album."

Adam Clayton om hur musiken kom från 'en annan plats':
"Vi bjöd in Eno och Lanois att delta i låtskrivandet. Det var ett stort steg för oss att säga, 'Vi vill öppna upp det här och det kommer att bestämma riktningen.' Från den första sessionen spelade Larry på ett elektroniskt trumset. Normalt sett så trummar Larry mycket hårt, och det är väldigt svårt att tillbringa timmar med att arbeta fram saker omgiven av allt detta bankande och slamrande. Men det elektroniska trumsetet fick honom att spela på ett visst sätt. Så musiken kom från en annan plats."

Larry om Marocko:
"Bono hade pratat om den där religiösa festivalen och han nämnde det för mig, i tron att jag skulle säga nej. Men jag sade, 'Faktiskt så tror jag att det är en bra idé. Jag skulle vilja åka tillbaka till Marocko.' Förra gången jag var där var maten hemsk. Jag var sträng vegetarian, på gränsen till vegan, så det var en svår tid. Men under all denna kulturkrock så gillade jag det. Så jag var glad att åka tillbaka. Jag kände att musikaliskt skulle det vara en mycket god idé. Så vi samlades där och det var ett fantastiskt experiment. Vi bara kastade fram alla dessa idéer... "

Bono om att skriva i tredje person:
" ...jag tillät mig själv att ikläda mig de karaktärer som vandrade in i min fantasi. Så killen i vår nya låt Cedars of Lebanon är en krigskorrespondent. Jag har träffat många av dem i mitt andra liv. Och jag känner stor empati för jag skulle kunna vara en av dem (skratt). Och sedan är det en låt som vi för tillfället kallar Tripoli, som handlar om en kille på en motorcykel, en fransk-marockansk polis, som bara ger sig iväg. Han kör genom Frankrike och Spanien, ner till en by utanför Cadiz där man faktiskt kan se hur eldarna i Afrika brinner... "

Edge om nya låten Stand Up:
"Om man ska göra en stor gitarrlåt så tror jag man måste ta det hela vägen och det var så vi kom fram till den här. Den började som en väldigt marockansk-influerad rytmisk låt. Och det är intressant att den gått från nordafrikansk till rock and roll - och att man i den processen verkligen kan se hur nära de ligger varandra, Afrikas musik och USA:s. Allt finns där."

Larry om huruvida skivan är en 'återgång till experimenterande':
"Jag har inte svaret på det. Initialt hade vi idén att göra något esoteriskt som också skulle innehålla några hits. Det liksom förändrades till något annat. Jag tror det finns ett visst mått av experimenterande där... det är bara något annorlunda. Det är inte riktigt vad folk förväntar sig hur ett experimenterande U2 skulle låta. Jag menar, om du tänker på Zooropa eller Passengers, så är det inte samma sak här. Den här har massor av tyngd... "

I think it's some of the best music we've ever written." - Larry Mullen Jr.

Adam om att ta sig tid:
" ...man hör ett band som har nått ett stadium i sitt liv när de verkligen kan sträcka upp händerna och säga, 'Vi gillar var vi är.' Jag tycker det är jättebra att vi faktiskt sade, 'Vi kommer inte att skynda på den här utgivningen.' Vi kommer inte att be om ursäkt som vi har gjort för varje annan jäkla skiva och säga, 'Om vi hade mer tid skulle det här eller det där varit bättre... ' Vi har verkligen gått in i de här låtarna och färdigställt dem enligt bästa förmåga."

Tidningen innehåller också presentation av låtarna på albumet: Stand Up, Magnificent, Get On Your Boots, Moment Of Surrender, Unknown Caller, No Line On The Horizon, Crazy Tonight, Every Breaking Wave, Breathe, Winter och Cedars Of Lebanon. Du hittar en scan av sidan på atu2.coms forum.

Qs speciella mini-sajt hade även den utlovats gå live på nyårsafton, men fortfarande är det mesta materialet på den dolt. Det är dock troligt att den kommer upp någon av de närmaste dagarna.

Det brukar ta c:a 3 veckor från det att Q kommit ut i Storbritannien innan den finns att köpa i svenska butiker, så någon gång i mitten av januari kan det vara läge att börja hålla utkik. Press Stop brukar sälja tidningen, liksom vissa av Pressbyråns butiker och välsorterade skivaffärer.

U2, London december 2008.

Källa: U2.com, atu2.com.

2009-01-01 19:39
Uppdaterad: 2009-01-02 13:46

Relaterade nyheter

Forumdiskussioner

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us