Lite nytt på u2.se

De senaste dagarna har det dykt upp lite nya funktioner på u2.se.

Inför stundande albumsläpp och turné (?) har redaktionen tagit tag i att skapa lite nya funktioner på, eller snarare utanför, sidan. Det handlar om en flickr-pool, kopplingar till spotify och äntligen en länkning till u2.se-gruppen på last.fm.

Vi inser att de ovanstående raderna är rena grekiskan för många av er men vi ska göra ett försök att förklara. För det är värt att ta en koll på dessa funktioner.

flickr

flickr är en yahooägd fotodelningstjänst. Medlemmar där kan ladda upp sina bilder, organisera dem i grupper, kommentera, placera på en karta var de är tagna osv. På denna sida har vi skapat en grupp, u2.se, som man kan ansluta sig till och titta på, ladda upp och kommentera bilder som har med U2 och u2.se att göra.

Slumpvalda bilder från denna grupp ser du längst ner till höger på förstasidan här på u2.se. Och undrar du mer om flickr kan du läsa vidare på wikipedias sida om tjänsten.

last.fm

last.fm är i grunden nåt så enkelt som en tjänst som håller reda på vad du spelar för musik på din dator och även möjliggör det för andra att vad du spelar och spelat. Du kan även få ut statistik på vilka artister, låtar och genres du lyssnar på mest. Per dag, per vecka, per år osv. Men detta är bara ytan, bakom allt detta ligger en community där du tex automatiskt kan matcha din musiksmak mot andras.

Eller så går du in i u2.se-gruppen och träffar andra u2.se-läsare som delar med sig av sitt lyssnande.

Mer om last.fm finns även det på wikipedia.

spotify

Vi sparar det kanske bästa till sist, spotify. Detta är en musikspelare till din dator som i mångt och mycket liknar iTunes men du behöver ingen egen musik. Allt finns i ett centralt arkiv och det enda du behöver är att söka efter artisten, låten eller skivan du vill lyssna på och klicka på play. Och ja, det är lagligt. Artisten och skivbolaget får betalt via reklamintäkter (ungefär var 10-20:e låt dyker det upp ett kort reklamavbrott).

Den enda nackdelen med spotify är att den än så länge är en testfas vilket betyder att man inte omedelbart kan ladda ner programmet och börja köra utan måste antingen bli inbjuden än en redan registrerad medlem alternativt ställa sig i kö. Dock är kön sällan längre än ett par dagar och sedan får du ett mail med en aktiveringskod. Gå bara till spotify och klicka på Get started

När du väl har spotify på din dator kan du spela musik, skapa spellistor osv. Men vi på u2.se har även publicerat en spellista som du kan köra i din spelare med massor av U2-låtar och musik relaterat till U2. Vi har även i diskografin lagt upp länkar till albumen i spotify.

Jodå, mer om spotify finns på wikipedia.

Så, vi hoppas vi ses i last.fm-gruppen, i en flickrkommentar, att du spelar spellistan i spotify! Har du förslag på vad vi mer kan göra med dessa eller andra tjänster, skriv en rad i forumet!

I told you some of this bullshit was pretty cool, didn't I? -- Bono i Globen 1992-06-11

2008-12-27 16:14
Uppdaterad: 2008-12-27 16:17

Forumdiskussioner

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us