Bono & Edge uppträdde på nya O2 Arena

Bono och The Edge uppträdde i söndags på den ännu inte invigda O2 Arena i Dublin.

Bono sjunger Desire, Point Depot Theatre, 1988 De flesta fans känner bättre till arenan som Point Depot Theatre, vilken är anrik gammal U2-mark. Det var här bandet i slutet av 1980-talet spelade in delar av albumet Rattle And Hum och scener från detta syns även i filmen med samma namn.

Det var också här som U2 spelade sina numera legendariska Dublin-konserter vid slutet av LoveTown-turnén 1989. Mer om dem finns att läsa i artikeln New Year's Concert.

En plakett vid ingången till gamla Point Depot hävdar att den första musik som spelades i den nedlagda järnvägshallen var U2:s Desire och än så länge obekräftade uppgifter på en annan U2-fansida hävdar att det var just den låten och Van Diemen's Land som Bono och Edge spelade i söndags. Framträdandet spelades in för att ingå i ett specialprogram den irländske musikern Ronnie Drew, vilken gick bort tidigare i år. Programmet kommer att sändas i irländsk TV under julhelgen.

Den nya O2 Arena invigs i nästa vecka och först ut blir evenemanget Childline 08 den 16 december. Det amerikanska rockbandet Kings of Leon, som spelade förband till U2 vid några konserter under Vertigo-turnén, kommer sedan att uppträda här den 19 december. Rykten har florerat kring framträdanden av U2 vid bägge dessa evenemang, men än så länge har inget bekräftats från bandet själva. Både Childline 08 och Kings of Leons konsert är slutsålda sedan länge. Detsamma gäller Coldplays spelningar den 21 och 22 december.

Edge & Bono live, O2 Arena, Dublin, 2008-12-07 (klicka på bilden för att se den i större format). Uppdatering: I en kommentar till den officiella webbplatsen u2.com minns Edge hur det var att äntra Point Depot för första gången: "Den var fortfarande i sitt ursprungliga skick, en järnvägshall. Det såg helt fantastiskt ut och vi tyckte att det var precis den sortens plats vi hade sökt - en plats som representerar Dublin och vårt ursprung." Harry Crosbie, arenans ägare, bekräftar historien som den ovan nämnda plaketten vittnar om. "Den första morgonen när Bono anlände för att spela in en scen till filmen plockade han upp en röd gitarr och spelade ett ackord, det blev den första musiken som ljöd i The Point." Bono delar även med sig av sina minnen från spelningarna på åttiotalet: "Det var ett ögonblick fyllt av glädje och man fick vara tillsammans med vänner och familj i Dublin.

And then to realise this might be as far as the U2 story goes unless we can dig deep and draw into a different well. And we did in the end. It’s a pivotal place for us." - Bono om spelningarna på The Point 1989.

Till sist bekräftas ryktet om att hälften av U2 återigen bjöd The O2 på sin tjugo år gamla musik. Van Diemen's Land spelades in för irländska RTÉ Ones program The View med John Kelly som värd. Tillsammans med en ny intervju kommer framförandet att sändas nästa vecka, tisdagen den 16 december klockan 23:15. "Cirkeln är sluten. Irlands mest storslagna konsertarena fick höra sitt första stycke musik från landets mest storslagna band." avslutar Crosbie.

Källor: The Herald, interference.com, theo2.ie, u2.com

2008-12-10 11:29
Uppdaterad: 2008-12-10 22:10

Forumdiskussioner

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us