U2 skissar på 2009

Nothing changes on New Year's Day? Fel, U2 vill ta musikbranschen med storm under nästa år och spår av detta kan ses i vintersnön.

Bono på Sotheby's London, 2008-02-14 Lite mer än en månad återstår tills vi har lämnat 2008 bakom oss och istället befinner oss i inledningen av 2009, det som enligt Bono ska att bli U2:s år. Rykten börjar att ta form oavsett om det gäller den hett efterlängtade uppföljaren till How To Dismantle An Atomic Bomb - som för närvarande går under arbetsnamnet No Line On The Horizon - eller turnén som enligt gamla uppgifter förmodas starta i mars-april i Las Vegas.

På måndag, den 1 december, infaller World AIDS Day och i samband med detta lanserar Bono:s Product (RED) äntligen sin nya musiktjänst som skulle ha startat redan i höstas vilket u2.se har rapporterat om tidigare. Tjänsten kallas för (RED)WIRE och musikmagasinet som distribueras digitalt kommer varje månad att bjuda på musik och videoklipp från både etablerade och mindre välkända artister. De får nu chansen att sprida sin musik för summan av 5 dollar per månad. Enligt uppgift får dock U2:s fans inte höra det nya spår som skall ha spelats in av bandet i onsdags i samband med premiären kommande vecka. Istället ska man erbjuda musik från Elvis Costello tillsammans med The Police samt en ny jullåt inspelad av The Killers och Sir Elton John. Bob Dylan och R.E.M. står sedan på tur för kommande utgåvor. Förutom musik och videoklipp inkluderar det månatliga paketet även en s.k. Cracker Jack surprise där en skådespelare eller annan person läser en dikt, delar med sig av sitt favorit-tal eller bifogar ett vackert fotografi. Halva beloppet går till The Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria medan resten av intäkterna går till de medverkande artisterna. Lär dig mer om musiktjänsten (RED)WIRE här. Ännu så länge finns dock inga detaljer om eller när tjänsten kommer att bli tillgänglig för svenskar.

I samband med att U2 ingick ett avtal med Live Nation tidigare i år överlät man även ansvaret för den officiella webbplatsen u2.com till konsertarrangören vars dotterbolag tidigare har skött hemsidan. I veckan meddelade u2.com i ett nyhetsbrev till sina medlemmar att man i början av 2009 kommer att göra om webbplatsen från grunden för att anpassa dess utseende efter det nya albumet. Detta kommer även att inbegripa deras webbutik som för närvarande har ombyggnadsrea på ett antal t-tröjor. De som är oroade över att deras medlemskap kommer att bli ogiltligt under denna period göra sig icke besvär, personalen meddelar nämligen att de automatiskt förlänger giltlighetsperioden tills dess att den nya hemsidan står färdig 2009.

U2.com, 2004 På tal om att ombyggnation så invigs nya O2 Arena i Dublin den 19 december. U2 har vid flera tillfällen befunnit sig inuti dess föregångare, The Point Depot Theatre, för att spela in delar av album, långfilmer och givetivis även för att ge konserter. Dessutom sägs det ju att de skulle vara intresserade av att besöka arenan under den nya turnén för att göra ett antal spelningar där i sommar. Med andra ord är det inte så underligt att det nu har uppkommit ett rykte om att Dublin-kvartetten som första band skall spela på arenan. The Kings of Leon är dock redan inbokade som huvudakt vilket skulle innebära att U2 kan bli ett av förbanden till den amerikanska rockgruppen som in sin tur faktiskt stöttade irländarna på deras senaste världsturné. Detta skulle alltså kunna bli första gången på länge som U2 agerade förband åt någon annan. "Det har funnits allvarliga planer på att förverkliga det här." säger en källa nära bandet till The Mirror. "Tanken var att The Kings of Leon utannonserar att en speciellt inbjuden grupp kommer att medverka på deras konsert en tid innan den äger rum. Sen skulle Bono och grabbarna rusa upp på scenen för att framföra några låtar från deras nya skiva. Sedan skulle de komma tillbaka och spela tillsammans med Kings of Leon under spelningen."

It will be a monumental rock moment and certainly one of the most unexpected things the band have ever done." - The Mirrors källa.

Som bekant är 2009 tänkt att bli U2:s år och nu pekar några källor på en utgivning av No Line On The Horizon i slutet av februari och chefredaktören på brittiska Q Magazine ger en vink om att U2 kan finnas på omslaget av deras kommande nummer. Gwenda Evans, The Edges mor, berättar i en intervju med irländska Fingal Independent om hur hon ser på sin berömde son, familjens flytt från Wales till Irland och säger även att U2 vill slutföra arbetet med sitt album i december. Intervjun går att läsa i sin helhet via länken ovan.

Fingal Independent: Har du någon aning om när U2:s nya album kommer ut?
Gwenda Evans: De satsar på en utgivning i februari någonstans. Tro det eller ej men de arbetar fortfarande på det. De beslöt sig för att återvända till studion för att finslipa några spår. Just nu håller de på med att slutföra albumet. De hoppas att det skall vara färdigt i december men sen tar det förstås en tid innan det kan ges ut. De har nämnt slutet av februari, men det är svårt att säga med säkerhet. Jag vet inte hur länge de har arbetat på det nu, två år skulle jag tro.

Fingal Independent: Ser du fram emot det som alla andra?
Gwenda Evans: Ja. Det kommer att bli intressant att se hur det blev för att de gjorde en avvikelse för en tid sedan men det senaste albumet var en återgång till deras ursprung i min mening och det uppskattar jag.

Q Magazine, November 2004 I det aktuella numret av Q Magazine skriver chefredaktören följande om deras kommande utgåva: "Nästa månad kommer vi tillbaka tillsammans med gamla vänner, världens största rockband". Detta har lett till spekulationer om att U2 är det bandet och i vanlig ordning brukar ett band i fokus även finnas med på omslaget. Senast U2 var med i Q inför utgivningen av ett nytt album var i novembernumret 2004 som innehöll en smaskig 10-sidig sektion med låt-för-låt-information om det kommande albumet, nya foton och intervjuer med bandmedlemmarna. Vi hoppas naturligtvis på ett minst lika maffigt nummer den här gången. På skivbutiken HMV:s webbplats kan man nu förhandsboka No Line On The Horizon som enligt deras uppgifter kommer att släppas den 23 februari 2009, huruvida dessa uppgifter är officiella eller ren spekulation från HMV är ej bekräftat så betrakta detta som ett rykte tills u2.com offentliggör ett korrekt utgivningsdatum.

U2 har på sätt och vis bjudit oss fans på ett smakprov från framtiden under 2008. Kan man inte vänta tills den förmodade turnén 2009 infaller går det utmärkt att fördriva tiden i det digitala biomörkret med Folkets Hus och Parker som alltså bjuder på konsertfilm i tre dimensioner med den irländska kvartetten. Föreställningarna pågår i Stockholm, Göteborg och Malmö till och med januari 2009 och då vet vi säkerligen mer om No Line On The Horizon. Vad väntar du på? Läs mer och boka dina biljetter på u23d.se innan det är försent!

På vår specialsida Nästa studioalbum: fakta, rykten och spekulationer samlas den senaste informationen om allt som rör det kommande albumet.

U2, Portugal 2004.

Källor: joinred.com - Tack Rickard för tipset!, The Mirror via atu2.com, Fingal Independent, interference.com samt HMV.com

2008-11-29 16:16
Uppdaterad: 2008-12-01 22:09

Forumdiskussioner

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us