Vertigo: Radio och video

Nyheterna kring U2s första singel från det nya albumet, Vertigo, börjar nu att droppa in. Däremot har det visat sig att uppgiften om att en engelsk radiostation skulle sända den redan imorgon inte stämmer, utan vi får snällt vänta till den 24 september.

Vertigo på radio
Musikstationen Radio City 96,7 i Liverpool har dementerat den tidigare uppgiften att de skulle spela U2s nya singel redan imorgon, fredag den 17 september. Tydligen har man blandat ihop datumen, vilket de beklagar.

CCNMatthews.com skriver att Universal Music Canada kommer att släppa Vertigo till radio över internet, via Musicrypts DMDS (Digital Media Distribution System) fredagen den 24 september. Ingen radiostation kommer att ha singeln innan dess.

Även Radio City Liverpool kommer att sända Vertigo nästa fredag, klockan 8:15-8:20 lokal tid (vilket motsvarar kl 9:15-9:20 svensk tid). Det går att lyssna på sändningen live via deras hemsida (kräver Windows Media Player).

Bortsett från den förkomna CD:n med råmaterialet till det nya albumet har U2 denna gång varit mycket försiktiga med att skicka ut förhandsmaterial till radiostationer och skivbutiker, av rädsla för piratkopior och en för tidig spridning via internet. Musikjournalister har rapporterat hur de fått träffa representanter från skivbolaget som spelat upp singeln i bärbara CD-spelare eller via iPod och sedan tagit den med sig när de gått igen.

Universal Sverige har man uppgett att promomaterial inte kommer att skickas ut förrän strax innan utgivningen. Det är därför troligt radio innan dess kommer att få tillgång till singeln i andra format (mp3 eller liknande).

Vertigo på video
atu2.com skriver att de fått uppgifter från spanska fansidan u2eastlink.com att U2 var i Spanien tisdag och onsdag i denna vecka för att spela in en video till Vertigo. Inspelningen ägde rum på Spaniens östkust i Punta del Fangar, ett område som ofta används för filmer som utspelar sig i öknen.

U2eastlink skriver att spansk TV har visat bilder av en svartklädd Bono som mimar inför kameran medan han går omkring i sanden. De rapporterar också att videon regisseras av Alex Courtes och Martin Fougerol, som tidigare bland annat gjort den kritikerrosade videon till White Stripes Seven Nation Army. Videoklipp från TV-sändningarna finns på u2eastlinks nyhetssida.

Som vi tidigare rapporterat ryktas det att U2 redan vid sitt besök i Portugal i maj spelade in en video. Det är också i senaste laget att spela in videon till Vertigo sex veckor innan singeln ges ut. Det är därför troligt att inspelningen i Spanien antingen gällde en annan video, eller att man behövde ta kompletterande bilder till Vertigo-videon.

Källor: atu2.com, CCNMatthews.com, Universal Sverige.

För mer fakta om U2s nya album, se vår sida How To Dismantle An Atomic Bomb.

2004-09-16 13:50
Uppdaterad: 2004-09-17 19:32

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us