2009 blir U2:s år

Tidigare har vinkar getts om en utgivning i oktober, senare november, i år. Nu pekar dock mer och mer på att U2 inte kommer att ge ut den efterlängtade uppföljaren till How To Dismantle An Atomic Bomb förrän 2009. Bono har gjort ett uttalande på bandets officiella sida U2.com.

Bono, Hanover Quay studios 2008-02-21. Foto: Marie//u2.se  (klicka på bilden för att se den i större format) "Vi har träffat på en rik ådra av låtskrivande och vi vill inte sluta ännu," säger U2-sångaren via ett telefonsamtal från södra Frankrike, där U2 jobbar intensivt med att finputsa materialet till sitt nästa album. "Det här är vår chans att åter trotsa gravitationen. Vi har vad som krävs; vi har låtarna, nya rytmer och en gitarrist som inte är redo att återinträda i jordens atmosfär innan han har tagit en bit av månen!"

"Det har varit roligt, det har varit galet... vi har haft skador och tillfrisknanden, inga barn har fötts vad jag vet, men det här är nästan klart för nyåret 2009."

Enligt Bono har bandet hittat sin kreativitet på nytt och har inga planer på att sluta. De är alla exalterade över vart arbetet med inspelningarna har fört dem. "När vi började jobba med den här skivan föreslog Larry att vi skulle ha planen att inte ha någon plan. Hans idé var, att vore det inte underbart att bara göra musik för musikens skull, inte med siktet ställt på en konsert eller ett album, utan bara för att se vad vi var kapabla till."

Det är en metod som har gett resultat. Från U2:s inspelningar i Marocko med Daniel Lanois och Brian Eno, via Hanover Quay i Dublin och nu södra Frankrike, har man skrivit inte mindre än "femtio eller sextio spår."

"Ibland är det ganska mörkt här nere, men det verkar som om vi funnit diamanter snarare än kol," säger Bono. "Jag trodde tidigare att vi skulle ha albumet klart nu, men varför ska vi komma upp ur gruvan när det finns mer värdefulla saker att upptäcka?"

U2 håller det löfte de gav sig själva när de började skriva; "Vi sade till varandra att om vi hittade något fantastiskt skulle vi inte sluta... " Så skrivandet och inspelningarna fortsätter och även om de nu vet vilken form större delen av nya albumet kommer att ta, är de inte ännu redo att lämna studion.

We know we have to emerge soon but we also know that people don’t want another U2 album unless it is our best ever album. It has to be our most innovative, our most challenging … or what’s the point ?"

De tvivlar inte på att den här utgivningen kommer att bli lika viktig för U2 som någon annan. "Det är ett helt nytt kapitel för oss och alla som vi spelat låtarna för har sagt att musikaliskt känns det som en avresa."

"Våra senaste två skivor var väldigt personliga, på sätt och vis med rockbandet som hjärta, rockens primära färger - bas, gitarr och trummor. Men vad det handlar om nu är samma slags övergång som tog oss från The Joshua Tree till Achtung Baby." Bono berättar också att inspelningarna i Marocko 2007 var första gången som bandet arbetat i en taklös studio. "På spåret kan man höra ljudet av ett närbeläget svalbo - det är så vackert."

Förutom att radarparet Lanois och Eno har medverkat vid flera tillfällen i processen så har också Steve Lillywhite nyligen blivit involverad - vanligen ett säkert tecken på att skivan snart är klar. Men även om Bono är angelägen om att få ut musiken säger han att det kommer att dröja till 2009 innan vi först får höra de nya låtarna.

"Jag är alltid den som underskattar hur lätt det är att helt enkelt 'ge ut låtarna nu', om det var upp till mig skulle de redan vara utgivna! Men tidigt nästa år kommer folk kunna börja höra vad vi har gjort. Vi vill att 2009 ska bli vårt år."

Källa: U2.com

2008-09-03 21:10
Uppdaterad: 2008-09-03 21:37

Forumdiskussioner

Forumdiskussioner

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us