Fem år med u2.se

Det finns drömmar som aldrig blir mer än så, medan andra går i uppfyllelse. Så finns det de som blir verklighet, men kanske inte riktigt på det sätt som man hade tänkt sig.

Fem år. Trodde vi det när vi startade u2.se? Vi hoppades i alla fall.

När idén med en svensk U2-fansida föddes hade Elevation-turnén precis avslutats och U2 återerövrat titeln som världens största band. Ett gäng svenska U2-fans träffades på irländska pubar och i skivstinna vardagsrum; lyssnade på U2, såg på U2 och pratade pratade pratade U2.

Vilka skivor, videor, bootlegs hade man? Vilka konserter hade man sett? Hade man haft turen att få träffa någon av bandmedlemmarna – kanske till och med alla? Var Bono katolik? Var Edge född i Wales eller i England? Hade Adam verkligen en skedsamling? Var det sant att Larry innan han blev trummis hade spelat piano?

Efter ett tag insåg vi vilken oerhörd massa U2-kunskap som fanns i gänget. Mailinglistan u2sverige existerade redan, och snart föddes drömmen om en svensk fansida, eller kanske snarare ett nätarkiv över U2 och Sverige. Våren 2003 släppte Telia ett antal .se-domäner till allmänheten. Ett snabbt telefonsamtal senare var ”u2.se” tingad och bollen satt i rullning.

U2 som band är berömda – för att inte säga snudd på ökända – för hur deras idéer ofta växer och utvecklas i oväntade riktningar. Vi kan avslöja att denna egenhet på något mystiskt vis smittar av sig på dem som är galna nog att ge sig på att bygga fansidor om bandet.

I takt med att projektet u2.se växte, svällde och tog nya riktningar så förändrades också drömmen och våra ambitioner med sidan. När vi så gick live den 1 september 2003 hade det svenska nätarkivet om U2 blivit en fansida på svenska. Målet var nu att den dessutom skulle vara en hyfsat innehållsrik och seriös sådan.

Vid den tidpunkten väntade världens U2-fans otåligt på konsertvideon U2 Go Home - Live from Slane Castle och det var också kring den utgivningen som våra första nyhetsrapporteringar kretsade. Sedan dess har det rullat på, med varierande regelbundenhet och intensitet, men ändå någorlunda stadigt.

Det största avbräcket för u2.se under de här fem åren var nog när webbhotellet vi hyrt in oss hos utsattes för en hackerattack i december 2006 och det visade sig att även backuperna var borta. I ett slag försvann 1½ års arbete med uppdateringar, vidareutveckling och nyheter. En del har vi kunnat återskapa, annat kvarstår och vissa saker – som t.ex. nyhetsartiklarna som raderades – har vi beslutat överge.

Fem år efter starten är u2.se Nordens största U2-fansida och – vågar vi påstå – nätets främsta källa på svenska om U2. Det var inte målet när vi började och vi tordes nog inte ens drömma om det, men här är vi nu. Visst har vi lagt ner massor av jobb, men i mångt och mycket har det... bara blivit så. Frågan är om det ibland kanske till och med har gått för lätt?

Värt att notera är att så många av u2.ses ursprungliga redaktion fortfarande är med och jobbar med sidan. Visst kommer livet ibland i vägen och visst sviktar intresset emellanåt, men de flesta av oss som var med och drömde fram u2.se våren och sommaren 2003 är fortfarande med.

U2 finns kvar. Och det finns u2.se också. Det är nu dags att se framåt, mot albumutgivning och ny turné. Det är dock också dags att ställa fråga vad vi vill med u2.se i framtiden.

Kanske det till och med är dags att drömma fram allt igen?

Marie, 2008-09-01
marie@u2.se

2008-09-01 13:57
Uppdaterad: 2008-11-11 23:27

Forumdiskussioner

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us