Aktuellt med U2-anknytning juni '08

Nya videoklipp från Adam, ny musiktjänst och färdigt album?

Adam, 2004 Juni månad har varit fullspäckad med nyheter om U2. Först och främst har vi fått flera inblickar i hur arbetet går med bandets nästa studioalbum. Detta tack vare Adam som har tagit med sig kameran in i studion och sedan publicerat sina alster på den officiella hemsidan u2.com.

De betalande medlemmarna har kunnat ta del av korta videoklipp där man bl.a. för första gången i denna serie fick se hur Adam själv spelar in en basgång till en låt. Därutöver kan man höra en inledning som påminner om Zoo Station från 1991 d.v.s. en bestämd, lortig gitarr som varvas med elektroniska ljud och det är tveklöst ett resultat av att Brian Eno är med i leken. Man hör även ett sångspår som tyvärr endast spelas i bråkdelen av en sekund innan inspelningen av låten avbryts. När U2 inte finslipar melodier och sedan fångar dem på band så sitter de och funderar på vad låtarna ska handla om. Detta har man kunnat se i ett annat av dessa klipp. Slutligen har Larry lånat kameran för att filma hur han tar sig in i studion. Efter en stund hör man hur en ny låt spelas med rytmiska, exotiska inslag dock hör man ingen sång. Producenterna Daniel Lanois och Brian Eno samtalar i bakgrunden om hur basen låter mexikansk. Därefter sätter sig Larry bakom ett digitalt trumset och påbörjar en soundcheck.

Bono, 2008 Amerikanska The New York Times skriver att Product (RED) som Bono hjälpte till att grunda kommer att starta en ny musiktjänst i september. Organisationen samarbetar med populära företag för att sälja speciella produkter som ger ekonomiskt stöd till bekämpningen av AIDS, tuberkulos och malaria. Den nya musiktjänsten kommer att erbjuda ny musik från bl.a. U2, Bob Dylan, Elton John och Emmylou Harris. Förutom detta så erbjuds en prenumerationstjänst där man för 5 dollar varje vecka får ett "paket" med musik från en etablerad världsartist, nya förmågor samt en överraskning i form av en video eller kortare berättelse.

Om detta innebär att U2:s nya album kommer att erbjudas via internet exklusivt genom den nya musiktjänsten är dock oklart. Bandets manager Paul McGuinness sade nyligen att man kommer att satsa på att sälja fysiska exemplar av skivan men sade även att man vill titta på alternativa metoder. I en kommentar till The New York Times verkar han i alla fall välkomna tanken bakom den nya tjänsten: "Det finns så mycket musik där ute nu och folk får inte reda på det på samma sätt som när det växte upp. Jag tror att det finns en möjlighet att hjälpa människor att hålla sig uppdaterade med musik." Läs mer om musiktjänsten på Product (RED):s hemsida.

Gaelic Athletic Association har bett U2 om en spelning i halvtid under fotbollsfinalen nästa år för att fira förbundets 125-årsjubileum. Kvartetten har enligt uppgift avböjt och hänvisat till att man har andra planer för datumet i fråga. Finalen brukar äga rum den tredje eller fjärde söndagen i september. Betyder det möjligtvis att man redan planerar en turné för hösten 2009? Samtidigt skriver irländska Independent att U2 nyligen har lyssnat på en tidig mixning av det nya albumet i sin inspelningsstudio i Dublin.

I know, however, that last Friday week, in Dublin, U2 listened to a rough mix of their album. Presumably, there was some celebrating in Hanover Quay afterwards." - Barry Egan, independent.ie

Senaste nytt om nästa album och turné finns på sidan Nästa studioalbum: fakta, rykten och spekulationer.

U2 spelar i New York på Vertigo-turnén.

Källor: u2.com - (Endast medlemmar), nytimes.com, u2log.com samt independent.ie.

2008-06-30 14:15
Uppdaterad: 2008-06-30 14:18

Relaterade nyheter

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us