U2 har lagt i nästa växel

Flera nya rykten cirkulerar om både nästa album och den efterföljande turnén.

The Edge signerar autografer i Dublin För ett par dagar sedan rapporterade vi om att U2 har arbetet på en ny låt i Dublin som heter Moment of Surrender. Nu kommer ytterligare uttalanden och rykten från olika personer nära bandet från den irländska huvudstaden. Den italienska fansidan u2place.com skriver att fans som har talat med bandets studiopersonal har sagt att U2 har ett pressat schema just nu. Detta på grund av att man vill färdigställa det nya albumet innan oktober. Det är oklart om uttalandet pekar på en utgivning redan i oktober eller om arbetet med skivan har sin deadline då för att sedan presenteras för skivbolaget. Vidare sägs The Edge ha uttalat sig om en planerad turnépremiär i Las Vegas under mars 2009 med en fortsättning i Europa senare. Senast en världsturné började där var i april 1997 då PopMart-turnén hade premiär. I efterhand har bandet sagt att de inte var riktigt nöjda med den spelningen bland annat p.g.a. att arbetet med Pop hade dragit ut på tiden och förhindrat ordentliga förberedelser inför turnén. Slutligen nämner u2place.com att arbetet med albumet närmar sig sitt slut med bara några veckor kvar av hårt slit.

Daniel Lanois, producent Den kanadensiske producenten Daniel Lanois har samtidigt besökt irländska RTÉ och hunnit med intervjuer för både TV och radio. John Kelly talade med Lanois som även bjöd på sin egen musik i The View. Därefter medverkade han i Dave Fannings radioshow där han sa att arbetet kommer att pågå i 3-4 veckor till och att han hoppas på en utgivning i höst. Alla spår är i princip färdiga och det återstår bara för Bono, som enligt Lanois är i toppform, att spela in sång på dessa.

I think we can safely say it's one of the great, innovative records from U2." - Daniel Lanois om den nya plattan.

Hanover Quay Studios, Dublin Som om detta inte vore nog har Adam nu släppt ännu en av sina korta videoklipp inifrån Hanover Quay Studios. Klippet är än så länge endast tillgängligt för betalande medlemmar på bandets officiella webbplats u2.com. Man får se fyra kortare bitar av The Edge som arbetar på nya låtar. I det första klippet får man se hur han med ryggen vänd mot kameran stämmer sin White Falcon-gitarr som t.ex. syns i videon till Desire i Rattle And Hum-filmen. Därefter börjar han spela på en ganska läcker ackordföljd. Lite längre bort sitter den andre producenten, Brian Eno, och fifflar med sin dator. Bakom en vattenflaska skymtar man en svart sko, som kan vara Bonos men vem den tillhör går dock inte att säga säkert.

I nästa sekvens ser vi återigen The Edge som den här gången sitter på en stol, fortfarande med ryggen vänd mot kameran. I detta klipp är det mer saker som sker än i det föregående. Man kan se Daniel Lanois som ackompanjerar honom tillsammans med en basslinga från Adam som dock inte syns i bild. Brian Eno ber efter en stund musikerna att upprepa ackordföljden ytterligare två gånger.

Den tredje snutten som Adam bjuder på visar The Edge som nu har förflyttat sig till ett inspelningsbås. Han sitter ensam men nöjd och spelar ett riff som för tankarna till förebilderna i Led Zeppelin eller för all del U2:s egna The Fly.

Det avslutande klippet är ganska kort och vi får se hur The Edge spelar in ett gitarrspår som har det karaktäristiska U2-soundet med studioteknikern Sam O' Sullivan och Lanois i bakgrunden.

Uppdatering: U2:s manager Paul McGuinness har intervjuats av brittiska BBC:s radioprogram 6Music. Där säger han att man kommer att satsa på att sälja fysiska exemplar av skivan även om man tittar på flera möjliga lösningar. På frågan om när albumet kommer att finnas i butik svarar han att det inte är bestämt ännu dock uppskattar han att det kan ske i slutet av oktober.

Svårt att skilja fakta från rykten? Se vad som gäller på sidan Nästa studioalbum: fakta, rykten och spekulationer.

Adam utanför Hanover Quay Studios, 2008.

Källor: u2place.com, rte.ie - The Dave Fanning Show u2.com - (Endast medlemmar) samt BBC 6Music

2008-06-10 14:22
Uppdaterad: 2008-06-10 18:22

Relaterade nyheter

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us