Lanois medverkade i svensk TV

Börjar U2 bli klara med det nya studioalbumet eller är det fortfarande långt kvar?

I en intervju med svenska TV4:s Nyhetsmorgon talade den kanadensiske producenten och musikern Daniel Lanois om hur arbetet fortskrider med det album som han för närvarande arbetar på tillsammans med U2. På plats i Dublin och bandets Hanover Quay Studios berättar Lanois inledningsvis för tittarna om ett par saker som våra läsare antagligen känner till vid det här laget. Hela intervjun är cirka 22 minuter lång och går att se via TV4:s hemsida om man har Windows Media Player installerad.

Daniel Lanois, melodimakare Daniel Lanois: Vi befinner oss i Dublins industriområde och jag arbetar på U2:s nya album tillsammans med min gamle vän Brian Eno.

TV4: Hur går det till när ni arbetar? Skiljer det sig åt från gång till gång?
Daniel Lanois: En del av arbetet har aldrig förändrats; det bygger på förhoppningar och drömmar. Vi vill hitta nya sätt att uttrycka oss och idéerna flödar. Vi kämpar för att materialet ska bli så bra som möjligt.

TV4: Hur länge har ni arbetat med den här skivan?
Daniel Lanois: Det har skett i olika etapper. Ett par veckor i Frankrike, sedan ett tag i Marocko och nu slutför vi arbetet. Jag trivs med att samarbeta med U2. Att få komma in i deras värld innebär att jag får veta hur de tänker, vilka melodier de har, vilken filosofi de har och vad som driver dem i deras arbete. Jag uppskattar samtalen runt middagsbordet. När jag kommer in i deras värld får jag en inblick i deras tankar kring livet och musiken vilket jag tar med mig när jag skriver min egen musik. Framförallt de filosofiska idéerna. Det är kanske det bästa med mitt arbete, nya influenser.

TV4: Du spelar ofta på skivorna du producerar?
Daniel Lanois: Jag är ju musiker så jag spelar på andra musikers album. När jag arbetar med U2 spelar jag ibland kompgitarr för att stödja The Edge i hans spel. Han får möjlighet att göra finliret om jag hjälper till. Jag spelar många instrument så vad jag bidrar med varierar beroende på vem jag arbetar med.

TV4: Hur kreativt är det för ett band som U2 att arbeta med samma producenter flera gånger?
Daniel Lanois: Det får bandet svara på. Vi har onekligen fått in ett antal fullträffar genom årens lopp, sådant vi gör bäst går inte att mäta. Det handlar inte om att utnyttja en viss sorts utrustning för att få ett önskat resultat, vi är ju inte arkitekter. Det mest intressanta med oss är vad som finns i våra hjärtan, hur vår uppväxt har varit och vilka psykologiska utmaningar vi har ställts inför som vuxna. Man eftersträvar hängivenhet och att få arbeta med människor man gillar men jag tror att i slutändan så är det ens känsloliv som hamnar på band. Jag tror att det är det lyssnarna gillar att höra. Jag avskyr att kalla mig producent i de sammanhangen, men det är den lott jag har blivit tilldelad.

TV4: Det var trevligt att träffa dig.
Daniel Lanois: Tack för att ni tog er tid. Jag känner på mig att gänget börjar droppa in på ovanvåningen och vi har en lång dag av arbete framför oss.

Larry Mullen Jr. trummar i Marocko, 2007 I samband med den aktuella Icons of Music-auktionen säger The Edge till bandets officiella webbplats u2.com att U2 nu börjar ta arbetet med det nya albumet på allvar efter den gångna sommarens arbete i Marocko och två tidigare tillfällen i Dublin och södra Frankrike. Däremot vågade han inte uttala sig om soundet eller ett eventuellt releasedatum. "Det kommer inte inom de närmaste månaderna" sade The Edge till den amerikanska nyhetsbyrån AP.

We went into this project allowing ourselves the indulgence of making music without thinking about where it was going to end up, we're starting to get serious now." - The Edge om arbetet med det nya studioalbumet.

Dessutom har Adam Clayton bjudit betalande medlemmar av fanklubben på u2.com på en filmsnutt inifrån studion. Tidigare har bassisten delat med sig av sitt besök på Irish Museum of Modern Art och nu alltså även ett klipp där man kan se Larry Mullen Jr. lägga ett trumkomp till en låt. Trumkompet är relativt upptempo och påminner bitvis om introt till liveversionen av Vertigo. Larry, som ackompanjeras av ett dovt gitarr-riff, utnyttjar verkligen cymbalerna under detta korta videoklipp. Längre bort står Declan Gaffney, som tidigare har arbetat med mixningen av Van Morrisons album, och vevar med armarna som en dirigent.

All tillgänglig information om U2:s nästa studioalbum samlar vi på sidan Nästa studioalbum: fakta, rykten och spekulationer.

Daniel Lanois och The Edge spelar live.

Källor: tv4.se - Tack till våra forummedlemmar Peterrrrr och JoshuaTree för tipset!, u2.com - Edge's kommentarer samt u2.com - Larry spelar in trumkomp (Endast medlemmar).

2008-04-28 08:59
Uppdaterad: 2008-04-28 09:12

Relaterade nyheter

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us