Live Nation samarbetar med U2

Konsertarrangören har snart färdigställt ett 12-årigt samarbetsavtal med U2.

U2.se har tidigare rapporterat om hur den amerikanska konsertarrangören Live Nation har frågat ut amerikanska anhängare till bandet i en enkät på internet om hur de såg på den förra världsturnén, tidigare turnéer samt kommande turnéer.

Idag kommer uppgifter från amerikanska The Wall Street Journal som tyder på att U2 har ingått ett avtal med Live Nation, där även svenska f.d. EMA Telstar ingår i koncernen sedan 1999. Nyligen bytte EMA Telstar namn till just Live Nation. Det 12 år långa avtalet är bl.a. ett försök att hävda sig i konkurrensen om biljettförsäljning gentemot Ticketmaster. Därutöver får Live Nation rätten att producera bandets konserter, tillverka och sälja dess konsertprodukter samt sköta om U2:s hemsida och fanklubb på nätet. De två sistnämnda ansvarsområdena tas för närvarande om hand av ett dotterbolag till Live Nation men de kommer att slås ihop i framtiden.

Utomhusdelen av Vertigo-turnén U2 får genom detta avtal möjligtvis en chans att rätta till de problem som i början av den förra turnén ställde till det för många lojala fans som genom en medlemsavgift på 40 amerikanska dollar hade anmält sitt intresse för förköp av biljetter via bandets officiella hemsida u2.com. Istället gick en del biljetter till illasinnade personer och U2:s anhängare möttes av diverse problem som förhindrade dem från att köpa platser på det utlovade förköpet. Detta bad bandet via Larry Mullen Jr. sedan öppet sina fans om ursäkt för. Dessa problem berodde bl.a. på att Ticketmasters datorer svämmande över på grund av efterfrågan på biljetterna.

Bono sade i ett uttalande att han känner att U2 har en jättebra webbplats, dock vill bandet förbättra den ytterligare.

We feel we've got a great website but we want to make it a lot better." - Bono om den officiella webbplatsen u2.com.

Live Nation har för avsikt att avsluta samarbetet med Ticketmaster som upphör vid slutet av året för att istället på egen hand sköta försäljningen av konsertbiljetter till de egna konserterna likväl evenemang som organiseras av andra. Avtalet med U2, som enligt The Wall Street Journal snart ska färdigställas, innebär en åtråvärd tillgång för den nya biljettförsäljningstjänsten som beräknas vara igång i början av 2009. Till skillnad från det omdiskuterade avtalet med Madonna så får inte Live Nation rättigheterna att varken distribuera eller publicera U2:s musik. Bandet är sedan länge en del av Universal Music Group och har även ett mångårigt avtal med Universal vad gäller rätten att publicera gruppens musik.

Trots rykten om spelningar senare i år, bl.a i Londons Hyde Park för att fira Sydafrikas ex-president Nelson Mandelas 90-årsdag, så har man från officiellt hållt tidigare sagt att U2 inte har några spelningar inplanerade för tillfället och därför bör man inte heller riskera att köpa några biljetter till en U2 konsert förrän u2.com lägger fram planen för nästa turné.

All information om den ännu inte utannonserade turnén hittar du på sidan Nästa studioalbum: fakta, rykten och spekulationer här på u2.se.

U2 spelar i Auckland under Vertigo-turnén 2006.

Källa: online.wsj.com

2008-03-31 15:48

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us