Vänskap bakom U2:s framgång

The Edge talar i en ny intervju om hur den starka vänskapen mellan bandmedlemmarna har bidragit till att U2 har kunnat hålla på så länge.

The Edge live, Vertigo//2005 tour, New York City 2005-05-21 (klicka på bilden för att se den i större format) "Det är något med att framföra våra låtar inför en stor publik som fungerar och jag tror det beror på att många av dem som kommer till våra konserter är där inte bara för att fira ett av sina favoritband, utan också för sin egen historia," säger Edge i en intervju till irländska RTÉ:s John Kelly.

Edge tror det är grunden av vänskap som har gjort U2 så stabila i jämförelse med andra rockband. "Kanske är det för att vi var vänner innan vi var ett band," säger han. Edge talar också om hur kamratskapet i bandet har bundit dem samman och att det är musiken som håller honom själv vid sina sinnens fulla bruk.

"Eftersom vänskapen var så stark, så innebar det att när konflikter eller svårigheter dök upp, så kunde vi på sätt och vis navigera förbi de stora konflikterna. Vi jobbar på ungefär samma sätt nu som vi alltid har gjort."

U2 vid Grammy Awards 2005 (klicka på bilden för att se den i större format) Den vänskapen har gjort Bono, Adam Clayton, Larry Mullen Jr. och Edge till en av de mest succéfyllda framgångssagorna i musikbranschen, med en siffra på 170 miljoner sålda album. Edge är mycket medveten om att med berömmelse och framgång följer ett stort ansvar.

”Jag tror det är något som man alltid är medveten om och det är något som jag ofta påminner mig själv.”

Denne 47-årige man, uppvuxen i Malahide och 2005 introducerad i Rock and Roll Hall of Fame tillsammans med de övriga i U2, vet också att han har haft stor tur här i livet.

Here we are and with our friends. We are some of the luckiest people that have ever lived and once you bear that in mind, then first of all, I think you've a responsibility to enjoy your life." - The Edge

I jämförelse med Bono har Edge intagit en mer tillbakadragen roll när det gäller välgörenhetsarbete, men han har ändå varit aktivt involverad i Greenpeace, Live 8 och Make Poverty History.

"Jag anser att man [som celebritet] har ett ansvar för att utnyttja sin situation för att försöka göra saker och ting bättre för fler människor."

TV-programmet The View sänds i RTÉ på måndag den 31 mars.


U2 i Cannes 2005.

Källa: Irish Independent

Läs mer om U2:s långa historia i Biografin här på u2.se.

2008-03-28 14:13
Uppdaterad: 2008-08-05 13:47

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us