Bono & Larry på World AIDS Day

Bono och Larry Mullen Jr. deltar i kampanj för att öka medvetenheten kring AIDS.

Bono och The Edge, från videon till One (version 1), foto: Anton Corbijn, Berlin 1991 (klicka på bilden för att se den i större format). Att Bono är djupt politiskt och personligt engagerad i diverse välgörenhetsprojekt är det knappast någon som har missat. Det är snarare så att folk höjer på ögonbrynen när det dyker upp någon behjärtansvärd fråga och U2-sångaren inte står där längst fram på barrikaden (eller i alla fall i tidningen).

Vad som kanske fallit i glömska är att alla medlemmarna i U2 genom åren bidragit till kampen mot HIV/AIDS. När bandet 1992 gav ut singeln One beslutades att alla inkomster från den skulle gå till AIDS-forskning. 15 år senare är One den U2-låt som spelas mest (och i flest versioner) och singeln är bandets mest sålda genom tiderna.

Ingen bör därför förvånas över att Larry Mullen Jr. drar sitt strå till stacken i samband med World AIDS Day. Tillsammans med Bono deltar trummisen nu i en irländsk kampanj med namnet Stamp Out Stigma, vilken arbetar mot diskriminering av HIV-positiva personer.

Flera välkända irländska namn deltar i kampanjen, bland annat genom reklamsnuttar inspelade för TV. Du kan titta på Larry's inslag här.

Many people suffering from AIDS are not killed by the disease itself. They are killed by the stigma and discrimination surrounding everybody who has HIV and AIDS." - Nelson Mandela, f.d. president i Sydafrika och Nobelpristagare.

Bono säger också i en intervju i The Independent att trots alla dystra siffror så går kampen mot HIV sakta framåt.
Bono på ett barnhem i Malawi 2003 "För tre år sedan fanns det knappast någon i Afrika som fick behandling med bromsmediciner. Mot slutet av det här året kommer de att vara två miljoner."

Han talar även om hur skuldavskrivningen har ökat möjligheten för många länder som tidigare varit i ekonomisk kris att satsa på utbildning. Bono avslöjar att OECD kommer att presentera statistik i nästa vecka, vilken visar att 26 miljoner fler barn i Afrika nu går i skolan, som en direkt följd av skuldavskrivningen.

Hela intervjun med Bono i The Independent här.

Källor: U2.com, atu2.com, stampoutstigma.ie

2007-12-02 14:43
Uppdaterad: 2007-12-02 15:21

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us