Konsten att stjäla hjärtan

Steve Averill berättar senaste nytt om U2s kommande album.

Det vill säga bandets två kommande album. Steve Averill är mannen som gav bandet The Hype det nya namnet U2 och som med hjälp av sina medarbetare på Four5One Creative ända från början har designat samtliga album och andra U2 relaterade prylar som t.ex. turnéprogram. Den 5:e oktober berättade han på en utställning i Dublin om boken Stealing Hearts at a Traveling Show där man får en inblick i hur man arbetar kring olika idéer vid skapandet av ett albumomslag.

Stealing Hearts at a Travelling Show

Averill blev även intervjuad av den irländska tidskriften HotPress där han berättar om sitt 25 år långa samarbete med ett av världens största band.

Hotpress: Har du haft något favoritprojekt under de här åren?
Steve Averill: Jag säger alltid samma sak; det är nästa projekt därför att vi känner att vi rör oss framåt hela tiden. Naturligtvis väcker vissa omslag en del minnen: omslagen till War och The Joshua Tree har fått ett gensvar som verkar sträcka sig fram till idag och arbetet med How To Dismantle An Atomic Bomb var underbart därför att det hade mängder av visuellt slående inslag som tog sig vidare till affischer och så vidare.

Working with U2 is very much a partnership; the band is very involved in their graphic identity. - Steve Averill

Ibland kan det vara så att man börjar arbetet ett halvår eller ännu tidigare innan ett skivsläpp för att diskutera vartåt det bär och allt eftersom albumet börjar bli en färdig produkt kommer det musikaliskt att förändras dramatiskt, vilket innebär att vi måste anpassa utseendet så att det stämmer överens igen. Till exempel såg omslaget till Pop ganska annorlunda ut innan bandet valde att kalla albumet för det. Det skedde något liknande med How To Dismantle An Atomic Bomb. Det fanns en viss tvist beträffande titeln ett tag, skivbolaget tyckte att det var en något svårförståelig titel på grund av elfte september. Om den hade ändrats så skulle designen, som baserades på varningsskyltar och den militäriska grafiken, vara helt oduglig. Vi arbetade på en alternativ lösning bara för att vara på den säkra sidan.

Fansidan Zootopia.de rapporterar att man som besökare även fick möjligheten att ställa frågor till Averill. En av dessa handlade om U2s nästa album och Averill avslöjade att bandet för närvarande arbetar med två projekt. Det ena påminner om Passengers, ett sidoprojekt som bandet arbetade med tillsammans med Brian Eno 1995. I det nya projektet ingår även Daniel Lanois som tillsammans med Eno arbetar med bandet som låtskrivare. Det andra projektet är däremot ett nytt U2 album som enbart bandmedlemmarna i U2 arbetar med.

Dessutom hälsade Steve Averill att han snart ska leverera den nya designen för jubilemumsutgåvan av The Joshua Tree och att han ser fram emot att se över designen för eventuella framtida nyutgåvor av tidigare utgivna album.

U2.se samlar senaste nytt om U2s kommande album på sidan Nästa studioalbum: fakta, rykten och spekulationer.

Källa: zootopia.de

2007-10-07 22:40
Uppdaterad: 2007-10-08 06:24

Relaterade nyheter

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us