Det största mästerverket

u2.com och Daniel Lanois bjuder på smakprov från Marocko.

I samband med att musikproducenten och U2-medarbetaren Daniel Lanois' dokumentär Here Is What Is premiärvisades på Toronto International Film Festival den 10:e september så fick betalande medlemmar på u2.com en exklusiv inblick i den gångna sommarens intensiva arbete i Marocko. Den här gången handlade det dock inte om intervjuer och beskrivningar av de ljud som flödade ut ur bandets tillfälliga inspelningsplats. För första gången fick man höra en del av det material som bandet tillsammans med Daniel Lanois och Brian Eno har arbetat på i en trailer för filmen speciellt utformad för bandets officiella hemsida.

Lanois säger i en kommentar till u2.com att han vill se U2 göra sitt största mästerverk hittills. "Det enda man kan göra i det här läget är att spela in ett mästerverk, ett banbrytande, innovativt album som man kan hålla över huvudet och utbrista "Vi har gjort det igen!" och jag vill se till att de gör det största möjliga mästerverket." säger producenten.

Daniel Lanois

Efter cirka två minuter av film från tidigare trailers så dyker det upp en liten svartvit bild på Daniel. Han berättar att han blir rörd av tanken på att han fortfarande arbetar med samma människor som för tjugofem år sedan som har varit fallet med Brian Eno och U2. Plötsligt går de svartvita färgerna som har dominerat klippet över i färg och vi får se staden Fez i fjärran som lyser i varma nästan glödande röda nyanser med gröna träd i förgrunden och en klarblå himmel ovanför. "Det är en speciell känsla att äntra arenan med den sortens historia i ryggen. Man känner sig bekväm med en gång och fortsätter där man slutade ett par månader eller något år tidigare. Det är underbart att vara tillbaka i studion med mina compadres" säger Daniel.

I nästa klipp är de gråa färgerna tillbaka och Brian Eno är i bild. Lyssnar man noga kan man höra hur fåglarna kvittrar som det skrevs om i tidigare rapporter från u2.com. "Hur tycker du att kvalitén är på vårt arbete just nu?" frågar Daniel Lanois försiktigt sin kollega. "Tja, det är faktiskt som om vi för första gången verkligen har listat ut sättet som vi jobbar bäst på alla sex tillsammans." svarar Eno.

Suddenly everybody's contribution makes sense and the chemical equation is correct. - Brian Eno

Nu får man som tittare en första inblick i hur det låter och ser ut när U2 arbetar på det kommande albumet. Den första låten man får höra påminner lite grann om Love And Peace Or Else från bandets senaste studioalbum. Det är väldigt medryckande rytmer inblandade i det här spåret och medan Larry hamrar på sina pukor av full kraft och Adam spelar svängiga slingor på sin bas så spelar The Edge gitarr och Daniel kompar honom på en egen. På soffan av sammet sitter Bono och håller i sin gröna gitarr när han sjunger de idéer som för tillfället har hamnat på papper. I bakgrunden går bandets studiotekniker omkring och diskuterar med varandra. "Det som är mest överraskande är att något som som kan vara vad som helst plötsligt förvandlas till något alldeles speciellt inom loppet av ett par minuter." avslutar Brian Eno.

Larry Mullen Jr. i Fez

I klippet som följer därpå får man se ett par händer som klappar en takt. Ganska snart inser man att händerna tillhör Brian Eno och när kameran zoomar ut får man se hur Bono står vid en mikrofon med sin gitarr för att spela in vad som möjligen är ett utkast till en låt och Lanois som har satt tänderna i en smörgås står intill. När Bono slutar sjunga tittar han upp och utbrister "Eller något sådant" varpå han flinar lite generat när han hör sina kamraters vänliga skratt.

Det tredje klippet är läckert filmat uppifrån och man får se Bono som håller i en mikrofon och bildar en liten cirkel runt den tillsammans med The Edge, Eno och Lanois. De står upp och håller varandra om ryggen. Takten håller de fyra musikerna genom att bestämt vifta med varsin arm. Gruppen verkar vara i full färd med att spela in en refräng över ett spår med en klassiskt ringande gitarr från The Edge. Melodin tillsammans med rytmen från Larry och Adam för tankarna till Heartland från Rattle And Hum.

Det sista klippet är en del av en än så länge instrumental sång som mer liknar Daniels egna musik än det sound som man förknippar med U2. Om man ändå ska relatera till tidigare material så kommer soundtracket från filmen The Million Dollar Hotel närmast. Klippet börjar med en närbild på Bono och hans gitarr. Brian Eno räknar in bandet till nästa del och man ser Daniel Lanois som spelar på sin pedal steel-gitarr. Adam som sitter bredvid har ett stadigt grepp om basgitarren i hans knä. Bono säger "Tillbaka till D igen" och när Eno återigen räknar "1,2,3,4 " kommer Larry in med en cymbal. Detta blir det sista vi får ta del av för den här gången.

I väntan på del fem i serien av officiella intervjuer från Marocko går det bra att följa bandets fortsatta arbete på sidan Nästa studioalbum: fakta, rykten och spekulationer.

Källa: u2.com

2007-09-29 23:12
Uppdaterad: 2007-10-01 03:20

Relaterade nyheter

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us