Extreme Popmart Makeover!

Äntligen! Nu är den här, U2.se:s recension av ”Popmart Live from Mexico”. Olov har tittat och lyssnat och han är nöjd – med det mesta i alla fall.

Trots att vi vid det här laget kan PopMart-inspelningen från Mexico utantill har längtan efter en remastrad dvd-utgåva drivit flera av oss till vansinne. Framflyttade releasedatum är en orsak. Men en annan, och betydligt mer avgörande faktor, har varit det akuta behovet av en ljud- och en bildkvalitet som gör den glittriga showen rättvisa.

Och ja, varsågoda. Här får ni den gigantiska tv-skärmen, det beskurna McDonalds-M:et och den glittrande citronen serverat med en bild som är okej, men med en ljudbild som med rätt utrustning låter makalös. Basen är djupare, mellanregistret renare och om du sitter med en surroundanläggning får du ganska snart finna dig i att bli ett med den entusiastiska publiken. Desto svårare är det att rätta till bandets något plastiga sound, som inte var lika spetsigt och markerat då som det var i början av 1990-talet och under Vertigo-turnén.

Bilden då? Om du, som jag, har en stor LCD-tv blottläggs grundmaterialets svagheter. Det är påfallande ofta pixligt och oskarpt, med en färgåtergivning som inte gör sig i ett storbildsformat. Det har mer att göra med den utrustning som användes då – 1997 – än det jobb som har lagts ned på att fräscha upp materialet. Därför får vi också dvd:n med 4:3-bild istället för det moderna 16:9-läget. Synd, men hur man än vrider och vänder på det har ”PopMart – Live From Mexico City” ändå fått en rejäl och efterlängtad makeover.

Jag har skrivit om showen förut och då konstaterat att medlemmarna visserligen sköter sig bra, men att de från start till mål spelar i skuggan av det moderna och livfulla konstverk som pockar på tittarens uppmärksamhet. Det intrycket förstärks förstås med den här utgåvan, men lite roligt är det att konstatera att bandet trots det färggranna utanpåverket ändå är som bäst när lamporna släcks och det intensiva samspelet med den tändarförsedda publiken mynnar ut i en majestätisk ”New Year’s Day” och en vansinnigt vacker ”With or Without You”.

Deluxeutgåvan är fylld med extramaterial, där liveupptagningen från Rotterdam, den korta Sarajevo-dokumentären och Paul McGuiness bakom-kulisserna-reportage är den största behållningen. Extra plus också för att dokumentärerna kommer med text, visserligen inte svensk – men ändå.

Sammantaget en gedigen utgåva och ett givet köp för alla oss som de senaste tio åren envist hävdat att detta är det mest underskattade kapitlet i U2:s historia.

Standout tracks: ”New Year’s Day”, ”With or Without You”, ”Mysterious Ways".

2007-09-18 22:29
Uppdaterad: 2007-09-19 16:36

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us