U2.se 1 år!

u2.se vid Windmill Lane, 2003 I begynnelsen var U2… Och någon tid därefter ett gäng svenska U2-fans som förts samman av sitt intresse för bandet och deras musik. Tanken var från början enkel: Att göra en svensk sida för svenska U2-fans. Utformningen styrdes till stor del av vad vi i redaktionen själva skulle vilja läsa om bandet och många kvällar tillbringades med diskussioner om vad som platsade eller inte.

U2.se:s fokus ligger på U2, deras musik och deras kopplingar till Sverige. Vissa saker var bannlysta redan från början, som löst skvaller och diskussioner om storleken på Bonos näsa - let's keep it clean, folks! Redan från starten insåg vi att vi ville ha med U2s album och singlar. Sedan vore det ju trevligt med en videoavdelning också. Idag har vi en diskografi som är i det närmaste komplett och en konsertdatabas med oändliga utvecklingsmöjligheter. Ett annat av våra första projekt blev U2 & Sverige. Gamla tidningsartiklar plockades fram, minnen rannsakades, vänner frågades obarmhärtigt ut och ett par smått sensationella upptäckter gjordes. Vi letar fortfarande information om U2s spelning på Ritz den 9 februari 1981 - var du där så hör av dig!

En riktig U2-pint: Guinness på Octagon Bar I augusti 2003 företog vi oss en resa till det förlovade landet och vandrade omkring i Dublin med kamerorna i högsta hugg. Det var ett ypperligt tillfälle att bete oss fånigt och bland annat spela luftgitarr på scenen i Point Depot. Resultatet blev den mest kompletta Guide till U2s Irland som idag existerar på internet.

Tolkningarna av U2s texter är ett ständigt diskussionsämne U2-fans emellan. Den eminenta sidan U2MoL fanns redan och Jonas Steverud gav oss generöst tillstånd att använda och översätta den databas som han sammanställt med sådan möda. Efter ett år finns nu en svensk version som bara väntar på nya tolkningar.

Då redaktionen består av en rätt typisk samling individualister har dess medlemmar också vitt skilda specialintressen och sysselsättningar. Detta har resulterat i en rad ingående artiklar som vi samlat under den blygsamma rubriken Best of u2.se. Där hittar man också krönikorna, som är ett humoristiskt bidrag till sidan. På senare tid har vi även börjat få in bidrag från läsare och vi hoppas på fler sådana i framtiden.

Vi har försökt att hålla Nyhets-delen aktuell och intressant. Ibland har det varit svårt, framför allt när det har varit total stiltje bland U2-nyheterna. Ett projekt som tidvis haltat lite är vår sida om U2s nya album. Som vanligt lät det kul: Att samla fakta, rykten och spekulationer om det kommande albumet på ett ställe, och om några månader när vi sitter där med facit i hand kommer vi att kunna gå in där och få oss ett riktigt gott skratt åt alla vilda rykten som vi en gång tyckte lät så trovärdiga.

Till Biografin Under det år som u2.se har funnits har sidan vuxit, till stor del beroende på förslag och frågor från medlemmarna på vårt forum. Fortfarande har vi en växande trave idéer om kompletteringar och förbättringar av sidan. Idag släpps till exempel vår sedan länge efterfrågade U2-biografi. Även om många av våra besökare är inbitna fans och känner sin U2-historia väl, så kommer frågorna om bandmedlemmarnas bakgrund ständigt upp.

Något som också är på gång är en utveckling av videografin och en förteckning över bandmedlemmarnas musikaliska sidoprojekt. Dessutom strävar vi efter att fullborda U2s Vem är vem? - en databas över personer som har bidragit till att göra U2 till vad de är idag.

Efter ett år har u2.se börjat bli vad vi ville att den skulle bli: En mötesplats för svenska U2-fans. Den senaste tiden har också U2-nyheterna blivit allt intressantare, med första singeln i september och albumsläpp i november. Igår kväll kom också de första officiella uppgifterna om det nya albumet från u2.com. Bättre födelsedagspresent kunde vi inte få!

Fortfarande arbetar hela redaktionen ideellt utifrån vårt eget intresse för världens största band. I ärlighetens namn händer det att u2.se inkräktar på både arbete och studier, liksom det ibland inträffar att uppdateringarna av sidan får ge vika för livets realiteter. Ändå törs jag påstå att vi har uppnått de mål vi satte upp i början och mer därtill. Vi har uppfyllt vår del av avtalet. Nu är det upp till U2 att se till att vi får något konkret att skriva om och diskutera, nämligen den länge efterlängtade nya skivan och den efterföljande turnén!

Vi ses på U2s nästa Sverige-konsert. Larry, Bono, Adam och Edge kommer att vara där. Och det kommer vi också. Jag lovar.

Marie, Stockhom 2004-09-01
marie@u2.se

2004-09-01 01:06
Uppdaterad: 2004-09-01 08:06

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us