The Edge beställde gitarr – från Umeå

This article in English here.

Uppdatering 2007-07-03: U2.se fick idag ett mail från De Villain Guitar Companys VD Leif Rehnström där han meddelade att The Edge absolut inte har köpt någon gitarr från dem. Mer i De Villains blogg här.

U2.se beklagar missförståndet. Vi har helt enkelt gått på vad en annars mycket trovärdig källa har uppgett, då vi inte haft någon anledning att tro att uppgifterna inte skulle stämma (se originalartikeln i Västerbottens Folkblad).

Å u2.se-redaktionens vägnar.
//Marie

Originalartikel

U2 spelar för närvarande in nytt material i Marocko. En av de gitarrer The Edge kan använda under inspelningarna är byggd i Umeå.

Finessen? Den är ihopvikbar.

- Det är coolt att ha gjort en gitarr åt honom, säger gitarrbyggaren Leif Jakobsson till Västerbottens Folkblad.

The Edge live, Vertigo tour Gothenburg 2005-07-29 (click on the image to view it in a larger format) I dag publicerar VF en intervju med Leif Jakobsson, mannen bakom Umeåföretaget Guitarworks och mannen som har byggt The Edges senaste gitarrinvestering. Jakobsson har bedrivit verksamheten sedan 1996, men förmodligen aldrig haft en så känd kund som U2:s gitarrist.

- U2 är ju ett megastort band som nästan alla känner till. De är helt okej, men min familj fullkomligt älskar dem. Frugan tyckte att hela grejen var väldigt häftig, berättar Leif Jakobsson.

Att The Edge fick upp ögonen för Umeåföretaget har med en artikel i New York Times att göra. I våras bevakade den amerikanska tidningen den återkommande gitarrmässan i Frankfurt, där Guitarworks och De Villain Guitar Company – som uppfunnit och tagit fram gitarren – visade upp sitt finessrika bygge. I korthet handlar det om en gitarr, betitlad Centerfold, som går att vika ihop och som exempelvis enkelt kan tas ombord som handbagage på flygplan. Låter det konstigt? Det är det inte. Uppfinnaren, Fredrik Johansson, är nämligen inte bara gitarrist utan också pilot.

The Edge läste New York Times artikel, blev intresserad – och hörde av sig.

- Han fick gitarren för ett par veckor sedan, säger källor till U2.se.

The Edge är inte ensam om att ha beställt från Guitarworks. Även Jennie Asplund i Sahara Hotnights, samt Janne Schaffer, har just nu inne gitarrer på reparation.

Läs artikeln i VF: Arbetet blir till ljuv musik (Västerbottens Folkblad 2007-02-01).

Läs om gitarren i New York Times: NY Times

Läs mer om gitarren: www.devillain.com/centerfold.

Läs om Guitarworks: www.guitarworks.nu

2007-07-02 07:41
Uppdaterad: 2007-07-04 15:18

Relaterade nyheter

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us