Happy St. Patrick's Day

Idag firas Irlands nationaldag världen över. Förutom att det är en bra anledning att plocka fram det gröna ur garderoben så är det även en minnesvärd dag i U2-historien.

För 28 år år sedan vann U2 den talangjakt i Limerick som gav dem studiotid för en demo i vinst men även möjligheten att gå vidare som band. Demoinspelningen blir visserligen inte lyckad men det var i alla fall en början.

Nu är förvånande nog inte detta anledningen till att irländare (både de med det "irländska" i blodet och i hjärtat) firar denna dag utan då får vi sträcka oss så långt tillbaka som 3- och 400-talet då prästen Patrick, eller Patricius, flyttade från den engelska västkusten till Irland. Patrick blev emellertid den som en gång för alla kristnade Irland och krediteras även för att drivit alla ormar från ön. Om detta gick till som på bilden, ska tolkas bokstavligt eller kanske som att han drev ut druidismen kan man ju få välja själv.

Ormutdrivning eller ej, Patrick blev Irlands skyddshelgon efter sin död den 17:e mars (okänt årtal) och därför firas Irlands nationaldag just idag. Firandet i sig består oftast av en ordentlig parad, gröna kläder och fåniga.. förlåt, stiliga hattar. Och eventuellt en Guinness eller två.

Kvista gärna över till youtube.com för att se en hälsning från U2 på S:t Patrick's Day anno 1984, och en intervju med Bono och The Edge från sådär sexton år senare.

2007-03-17 08:06
Uppdaterad: 2007-03-17 16:34

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us