The Joshua Tree 20 år

Inatt är det 20 år sedan utgivningen av det som fortfarande är historiens snabbast säljande album: U2:s mästerverk The Joshua Tree.

U2, Dublin 1986. Foto: Anton Corbijn. Vid midnatt natten till den 9 mars 1987, ringlade sig köerna långa runt kvarteret vid Leicester Square i London. Klockan 00:00 prick slogs portarna upp till Virgin Records och kunderna strömmade in. Det var dags för den noggrant marknadsförda, världsomspännande releasen av U2:s nya album The Joshua Tree. 28 timmar senare hade albumet sålt platina bara i Storbritannien.

Även i Sverige märktes upphetsningen kring albumreleasen. Kanske märktes den allra mest i skivaffären Mr Duke Records i Stockholm, där en ung blivande u2.se-ägare hängde på låset.

Albumet dammade in som etta på topplistorna i 22 olika länder och höll sig sedan kvar på listorna i 129 veckor. I USA låg The Joshua Tree etta på topplistan i nio veckor – något som dittills varit helt otänkbart för ett irländskt band.

Berodde den omedelbara succén på en ovanligt lyckad publicistisk kupp? Kanske det, men när försäljningssiffrorna istället för att klinga av bara ökade – i USA var albumet sex månader efter releasen på väg mot fyrdubbel platina – så höjde även de mest blaserade kritiker på ögonbrynen.

The Edge & Bono, Dublin 1986. Redan innan albumreleasen hade många snappat upp att kvartetten från Dublin var något stort på spåren. Förstasingeln With Or Without You var inte lik någon annan låt som låg på radions topplistor. Smäktande ballader var förvisso legio 1987, men så här hade de aldrig låtit förr. Det smygande introt, den närmast hypnotiska basgången, texten som snarast underströk det djupt emotionella temat. U2.se:s webmaster har fångat det på pricken i sin nya Like a Song-artikel.

Snart stod det klart att någonting var på väg att hända här, något oförutsägbart som inträffar ytterst sällan: ryktet gick med raketfart, musikfans emellan, att det här var en skiva som man bara måste ha. Mitt bland all synthmusik och tuggummipop så upptäckte många U2 för första gången. Kanske var det som Bono sjunger i In God’s Country: ”We need new dreams tonight.”

Surfande på succén kring albumet hade Joshua Tree-turnén premiär i Tempe, Arizona, den 2 april 1987. Snart prydde U2 som tredje rockband genom tiderna omslaget till Time Magazine under rubriken ”Rock’s Hottest Ticket.” I Sverige spelade bandet sin dittills största konsert den 6 juni på ett utsålt Eriksbergsvarv i Göteborg.

Bono live, The Joshua Tree tour, USA, 1987

The Joshua Tree gjorde U2 riktigt stora. Så stora att de efter några år faktiskt kände att de hade tappat bort sig själva. 1990-talet blev förändringarnas tid, för U2 liksom för stora delar av världen. Under många år hamnade så albumet i skuggan av ett annat av U2:s mästerverk – Achtung Baby. Vid jämförelse ansågs The Joshua Tree tråkig, pretentiös och alldeles för allvarlig.

Så i början på det nya årtusendet inträffade något igen. Plötsligt började artister, kritiker och fans att åter att minnas och hylla U2:s första mästerverk. I september 2003 hade brittiska VH1 en gigantisk omröstning bland musikkritiker, vilka utnämnde The Joshua Tree till världens genom tiderna bästa album. Tidningar som Uncut, Q och Rolling Stone hade specialutgåvor, och låtarna från albumet spelades plötsligt åter på radio och TV-kanaler visade de korniga videorna.

Kanske var det så, att vi som var tonåringar när The Joshua Tree kom ut, vi som älskade det albumet med en sällan tidigare upplevd glöd, nu själva hade hamnat bakom tangentborden på kulturredaktioner världen över. Och kanske vi då drog oss till minnes hur det var förr, när rocken fortfarande kunde förändra världen och fyra medelklassgrabbar från norra Dublins slitna förorter med hjälp av geni, passion och ren envishet kunde bli världens största band.

Eller kanske berodde det helt enkelt på The Joshua Tree själv och det faktum att den fortfarande är ett av musikhistoriens bästa album.

Mer om The Joshua Tree 20 år:

 • Krönika: Tjugo år och fortfarande bäst.
 • Som en stjärnklar natt. Like a Song 7: Mårten skriver om With Or Without You.

  40 videoklipp från Joshua Tree-eran:

  Kuriosa:

 • The Joshua Tree är tillägnad minnet av Greg Carroll och låten One Tree Hill är den enda U2-låt som är daterad: "Greg Carroll's funeral, Wangauni, July 10th, 1986." Carroll var en maorier, som U2 mötte på Nya Zeeland under Unforgettable Fire-turnén, och han blev senare Bonos assistent. Han omkom i en trafikolycka i Dublin 1986.

 • I dokumentären Classic Albums: The Joshua Tree berättar U2 och producenten Brian Eno att nästan halva inspelningstiden gick åt till att arbeta med Where The Streets Have No Name, och att Eno till slut blev så frustrerad att han på fullt allvar tänkte radera inspelningsbanden för att man skulle kunna gå vidare.

 • Titeln syftar på de joshua-träd som växer i öknen i sydvästra USA, där många fotografier till albumet och singlarna togs. Förslaget att döpa skivan till The Joshua Tree kom från U2:s fotograf Anton Corbijn.

 • Till dags dato är The Joshua Tree fortfarande det av U2:s album som toppar bandets försäljningsstatistik: över 18 miljoner exemplar har sålts världen över.

  Mer om The Joshua Tree på u2.se:

 • En ångvält kallad Streets. Like a Song 5: Olov skriver om Where The Streets Have No Name.
 • Krönika: Tonåring och U2-fan på 80-talet. Peter delar med sig av sina erfarenheter från de svåra åren - när synthpopen härskade och man fick kämpa för att vara U2-fan.
 • Att börja lyssna på U2 - en guide.
 • Diskografin: The Joshua Tree.
 • Biografin: Boy till Rattle And Hum, 1980-1990.
 • 1987-06-06: Eriksberg, Göteborg
 • 2007-03-08 21:07
  Uppdaterad: 2007-04-21 00:21

  Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us