U2 jobbar med nytt material

Av förklarliga skäl har nyhetsrapporteringen på u2.se halkat efter den senaste månaden. Så vad har då U2 pysslat med sedan den 18 december?

Förhoppningsvis har bandet fått en del ledig tid efter avslutningen av Vertigo-turnén i Honolulu den 10 december.

Bono, Dublin 2007-01-03 I en intervju i Irish Independent den 3 januari, förklarade Bono att en anledning till att man gav ut samlingen U218 singles var att man ville fånga upp många nya fans som kanske inte är så förtrogna med bandets tidigare material.

We’ve never been much of a singles band. But we did it because we have a very young audience coming through and we wanted to be available for people who want to check us out." - Bono (Irish Independent, 2007-01-03)

Upprepade rapporter talar dock om att de fyra irländarna sedan en tid också arbetar med nytt material. Rick Rubin, som producerade singlarna The Saints Are Coming och Window In The Skies uppges vara involverad i processen.

Bono sade också till Irish Independent att han gärna ser en förändring i U2:s sound, mot en mer avskalad ljudbild med akustisk gitarr och sång.

Our band has certainly reached the end of where we’ve been at for the last couple of albums. I want to see what else we can do with it, take it to the next level. I think that’s what we’ve got to do." - Bono (Irish Independent, 2007-01-03)

Till BBC sade Bono att U2 kommer att fortsätta vara ett band, men att man kanske kommer att överge rocken. Eller så kommer rocken att bli mycket tyngre än vad den är nu. "Oavsett vilket så kommer vi inte att stanna där vi är nu," sade han.

U2 delar för närvarande studioarbetet mellan Hannover Quay och en studio i södra Frankrike, och Rick Rubin uppges fortfarande vara med på båten. Det återstår dock fortfarande mycket innan det går att ha någon uppfattning om hur U2 kommer att låta framöver.

När det gäller ryktena om tidpunkt för utgivningen av ett nytt U2-album så är uppgiften om juni 2007 rent ut sagt löjlig. Utan att ha annat att gå på än 25 års erfarenhet som U2-fans, vågar vi i u2.se-redatktionen gissa att det tidigast kan bli fråga om november 2008, kanske först november 2009. Men ett nytt studioalbum i år låter högst otroligt, om inte bandet skulle sitta på betydligt mer färdigt material än vad det läckt ut uppgifter om.

Däremot finns alltid möjligheten att U2 bestämmer sig för att ge ut något ur sin digra samling gammalt material. Adam Clayton har nämnt att man funderar på att ge ut PopMart Live from Mexico City på DVD, men troligen beror det lite på hur bra försäljningen av ZooTV Live from Sydney går. Det gamla ryktet om en DVD-version av The Best of 1980-1990 känns inte särskilt troligt efter utgivningen av U218 Singles, men man vet ju aldrig. Sedan har ju bandet förstås mängder med sparat live-material att ösa ur, om de skulle få för sig att ge ut sådant.

Hur som helst: det ska bli spännande att se vad U2 hittar på framöver.

2007-02-04 13:41
Uppdaterad: 2007-02-18 03:06

Relaterade nyheter

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us