Sommarläsning för U2-fans

Tröttnat på alla deckare som innehåller alldeles för få U2-anekdoter? Börjar U2 Live, U2 at the End of the World och The Best of Propaganda få onödigt många hundöron? I väntan på In the Name of Love: U2 by U2, Anton Coribjns nya bok om bandet och den officiella U2 Show finns nu sommarläsning för U2-fans.

Bästa Bono-historien?
Anne-Marie O'Connor har en teori: att alla i Dublin har en självupplevd historia som handlar om hur de träffat Bono ("stod bredvid honom i kön på Bewley's café; såg U2 spela på Dandelion Market 1979; blev erbjuden hjälp med shoppingkassarna av honom… "). Detta är grundfilosofin i romanen Everyone's Got a Bono Story, som hon skrivit för alla fans till "the Man Himself" och alla andra som gillar ett gott skratt.

Handling: Aoife förlorar sitt jobb och sin lägenhet på samma dag. I ett försök att dränka sina sorger tar hon en helkväll kring Dublins barer tillsammans med sin bästa vän Rory, som ger henne ett erbjudande hon inte kan motstå: Om hon kan manipulera fram ett eget möte med Bono och därigenom få en imponerande Bono-historia att berätta, så lovar han att ge henne 5 000 euro. Aoife antar utmaningen, men efter att ha klätt sig som nunna och blivit drogad av rivaliserande fans har hon fortfarande inte kommit närmare sitt mål. Tiden går och Aoifes liv blir mer och mer komplicerat: hur långt är hon beredd att gå? Läs ett utdrag ur boken här.

Förutom information om boken så har Anne-Marie O'Connor också en tävling om den bästa Bono-historien på sin hemsida. Första pris är en weekend-resa till Dublin för två personer. Boken kan beställas via hemsidan eller på amazon.

Källa: Bonostories.com

Bonos dubbelgångare talar ut
"Vissa föds till storhet. Vissa uppnår storhet. Vissa blir påtvingade storhet… och några har oturen att gå i skolan med Bono". Så skriver Neil McCormick i sin nya bok I Was Bono's Doppelgänger, ett slags självbiografi om att växa upp i den gigantiska skuggan av en klasskamrat som kallades Bono.

McCormick är idag en framgångsrik rockjournalist och kolumnist i den engelska tidningen Daily Telegraph. När han växte upp i 1970-talets Dublin ville han först själv bli en rockgud. Men "grabben som satt på andra sidan klassrummet hade sina egna planer". "De flesta av oss lämnar drömmen bakom oss när verkligheten knackar på, men det är inte så enkelt när din kompis är sångare i världens största band."

Ironiskt nog trodde grabben på andra sidan klassrummet att McCormick hade större chans att uppnå musikalisk gudomlighet. "Han var så mycket coolare än jag", minns Bono. "En mycket bättre låtskrivare och jag trodde att han skulle bli en stor rockstjärna."

Men när U2s karriär steg mot stjärnorna gick McCormicks nedåt… åtminstone för en tid. "Problemet med att känna dig är att du har gjort allt som jag någonsin velat göra", skriver författaren till sångaren i denna torrt humoristiska bok. "Telefonen ringer: 'Neil, det är Bono, jag har just spelat in en duett med Frank Sinatra!', 'Aaarrrgghh! Lämna mig ifred. Du lever det liv som jag ville ha.'"

Boken utger sig för att vara en självbiografi "för var och en som någonsin stått framför spegeln och försökt träffa de höga tonerna på sin luftgitarr". Den publiceras i slutet av augusti och finns bland annat att beställa på amazon.

Källa: u2.com

Relaterade artiklar:
En färdig singel och en bok av Corbijn, 2004-06-18.
U2s turnéhistoria i ny bok, 2004-04-22, uppdaterad 2004-04-23.
In the Name of Love: U2 by U2, 2004-03-01, uppdaterad 2004-03-03.

2004-07-13 21:56
Uppdaterad: 2004-07-14 05:13

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us