Aktuellt U2-skvaller

Under de senaste månaderna har det i diskussioner U2-fans emellan ständigt dykt upp samma fråga: "Vad håller de egentligen på med?". Efter en tids tystnad börjar det nu röra på sig igen bland U2-skvallret. Edge, Adam och Larry verkar ha lossat på tyglarna och släppt ut Bono ur studion igen, för den senaste tiden har U2-sångaren setts i alla möjliga sammanhang. Han dök upp hos Global Business Coalition on HIV/AIDS i Berlin i slutet av april och sade då till några fans att den första singeln från det nya albumet är planerad att ges ut i september, med efterföljande albumutgivning i oktober.

Strax därefter var det Larry som för ovanlighetens skulle både lät sig fotograferas utanför studion och bekräftade informationen att U2s nya album troligen ges ut till hösten och att det kommer att låta mycket rock.

Sedan dök hela bandet oväntat upp i Portugal tillsammans med fotografen och regissören Anton Corbijn för att ta bilder till det nya albumet och - säger ryktet - spela in en ny video som också den ska släppas till hösten. Även då lyckades fans få ur Bono löften om albumutgivning i höst.

Kort därefter släppte U2s manager Paul McGuinness uppgiften att U2 planerar att starta sin nästa turné i Miami, USA, i mars 2005. Han bekräftade också att U2 fortsätter inspelningsarbetet, men att de är nästan klara.

Efter det har ketchupeffekten varit total: först kom ingenting och nu kommer allt på en gång. Välgörenhetsauktion på biljetter till U2s kommande konsert i New York, gamla U2-låtar i nya filmer, utgivning av Sunday Bloody Sunday från Red Rocks 1983, The Dead gör en cover på One, Bono och Edge syns på modevisning och Formel 1-tävling i Monte Carlo, fler rapporter på diverse fansidor om U2-fans som träffat olika bandmedlemmar och fått veta att nu är albumet nästan klart. Man har bara lite kvar att finputsa.

Och överallt denne Bono. En dokumentär om Heart of America Tour 2002 är nu klar och visades på Tribeca Film Festival i New York. (se Chris Conroys artikel Heart of America tour documentary på u2log.com) Givetvis befann sig allas vår favoritsångare på plats och levererade ett av sina brandtal.

Bono talar till USAs senat. Bono blir hedersdoktor vid Pennsylvania University. Bono lanserar en ny kampanj - passande nog kallad One Campaign - för att få amerikaner att hjälpa till att bekämpa AIDS och fattigdom i världen. På tisdag den 1 juni ska Bono tala till EU:s ministrar vid ett möte på Dublin Castle.

Även om Bonos humanitära engagemang stjäl tid från hans arbete i U2 så bidrar det i viss mån till att göra reklam för bandet. Med Bono i tidningar och TV nästan varje vecka har världspressen inte en chans att hinna glömma bort U2. Mellan alla försök att göra vår värld till en bättre plats lyckas nämligen Bono också droppa välplacerade antydningar om att U2s nya album nu äntligen verkar vara på väg att bli färdigt och att det kommer att bli fantastiskt.

När den respekterade musiktidningen Rolling Stone nu nämner namnen på två låtar från U2s kommande skiva och dessutom uppger Bono som sin källa kan luttrade U2-fans ändå tillåta sig att börja hoppas igen.

Förhoppningsvis är all denna aktivitet ett tecken på det nya albumet nu verkligen är klart. Eller så är det bara sista spurten före sommaren: U2 vill helt enkelt se till att vi inte glömmer bort dem när de försvinner på några månaders semester.

Grädden på moset var ändå ShowBiz Irelands bilder på U2 åkandes häst och vagn nerför Dame Street i Dublin i måndags kväll. Skvaller? - ja visst. Seriöst? - inte för fem öre. Musikrelaterat? - kanske inte direkt. Men rätt kul.

Relaterade artiklar
Med vänligt tillstånd från u2log.com:
Chris Conroy: Heart of America tour documentary, u2log.com 2004-05-13. (© u2log.com)
Ruth Barohn: One Believable, u2log.com 2004-05-20. (© u2log.com)

Från u2.se:
Larry bekräftar albumuppgifter, 2004-04-28.
U2 och Corbijn i Lissabon, 2004-05-03, uppdaterad 2004-05-04 och 2004-05-05.
U2s manager bekräftar turné 2005">, 2004-05-07, uppdaterad 2004-05-09.
Ska man vara först så… , 2004-05-11.
Två U2-låtar i ny film, 2004-05-23.
Nytt samlingsalbum från Red Rocks, 2004-05-25.
Nya albumet: fakta, rykten och spekulationer.

2004-05-29 18:47
Uppdaterad: 2004-06-02 03:48

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us