Chris Martin om U2

När Rolling Stone nyligen presenterade "De Odödliga - de 50 största artisterna genom tiderna" fanns U2 med på listan. Tidningen bad dessutom ett antal musiker att skriva en kort essä om någon eller några av sina kollegor och bland skribenterna finns både Bono och The Edge.

Chris Martin från Coldplay nöjer sig inte i sin krönika att kalla U2 för "the biggest band in the world" - han utnämner dem också till "the best anthem rock band ever".

Martins artikel börjar: "Jag köper inte weekendbiljetter till Irland och hänger utanför deras grindar, men U2 är det enda band vars hela utgivning jag kan utantill. Den första låten på The Unforgettable Fire, 'A Sort Of Homecoming', kan jag framlänges och baklänges -- den är så medryckande, strålande och vacker. Det är en av de första låtar jag spelade för mitt ofödda barn."
Läs resten av Chris Martins krönika om U2 här.

The Edge har skrivit essän om The Clash och inleder med hur bandet varit en stor inspiration för U2 och många andra: "Mer än något annat band var det The Clash som sparkade igång tusen garageband över hela Irland och Storbritannien. Att se dem uppträda var en upplevelse som förändrade livet för U2 och andra människor i vår generation. Det går faktiskt inte att beskriva på något annat sätt."
Läs hela artikeln här.

Bonos krönika om Elvis Presley börjar: "Från Tupelo, Mississippi, från Memphis, Tennessee, kom denne gröne, hajskinnskostymklädde flickjägare som bar ögonskugga -- en lastbilsdandy till vit kille som måste ha riskerat sitt skinn genom att bete sig så svart och klä sig så gay. Det här var inte New York eller ens New Orleans, det här var Memphis på femtiotalet. Det var punkrock. Det var revolt. Elvis förändrade allt -- musikaliskt, sexuellt, politiskt."
Läs hela essän här.

Källor: u2.com, Rolling Stone.

Se även den tidigare artikeln U2 bland de 50 bästa, 2004-03-25.

2004-04-13 16:08
Uppdaterad: 2004-04-13 23:08

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us