till Zooropa Tour till turnésidan

lördag 1993-07-31

Lördagen den 31 juli var en mulen, stundtals regnig, dag i Stockholm. Dock var det dagen då Zooropa äntligen kom till Sverige. En knapp månad efter att plattan med samma namn hade nått oss fans. Skulle vi få höra nåt nytt material tro? Detta var före internet, som annars skulle kunnat ge oss föraningar om sådant. Men nåväl, snacka om att vi fick höra något speciellt. ”Stay” spelades för allra första gången. I Stockholm!

Bono hade förberett sig noga kvällen innan genom att ta sig en ordentlig bläcka på Café Opera. Iklädd svart t-shirt med ”Abba” tryckt med guldfärg.

I den något för ljusa sommarkvällen exploderar Stockholm plötsligt. Lars Lindström, Expressen, skriver: ”Östermalms alla pudlar får hjärtstillestånd. Kristallvaser och kinesiskt porslin rämnar. Ensamma tanter i sjurumsvåningar undrar om världens undergång nu är här till sist i alla fall. Hur skulle de kunna veta att världens mäktigaste rock’n rollcirkus är i stan? Och att cirkusdirektör Bono precis har äskat om största möjliga….OVÄSEN!

När U2 manglar i gång sin ”Zoo Station” bultar det i hela kroppen och i hela Stockholm, det låter fult och distat och f r u k t a n s v ä r t högt – och det är en ljuvlig känsla”.

Vi i publiken får helt enkelt en multimediaföreställning som normalt skulle passa i en obskyr liten källarlokal. Vi får en show med bildkonst, förvrängda röster, magdans, intervjuer från Sarajevo, handmålade bilar, dövstumstolkning, plastkläder, rysk opera och publikens egna filmer. Alltså, så här efteråt, en helt vanlig U2-konsert!