till Övriga konserter till turnésidan

När U2:s stjärna kanske stod som högst i USA och man stod inför en på sedan långt i förväg utsåld utomhusturné på vintern 1987 i södra delarna av USA bestämde man sig för att göra något extra. En gratiskonsert mitt i San Fransiscos bankkvarter, på Justin Herman Plaza. Om denna konsert gjordes för att man kände att man behövde något annorlunda material till filmen U2 Rattle And Hum eller om det helt enkelt var som Edge säger i nämnda film, att man behövde göra något nytt vid sidan om att kliva upp på samma scen kväll efter kväll, är svårt att säga något om.

Konserten var egentligen enligt samma tema som videoinspelningen till Where The Streets Have No Name i Los Angeles i mars samma år. Klockan 10 på morgonen gick lokala radiostationer ut med nyheten att U2 skulle spela vid tolvtiden. Cirka 20 000 människor tog en långlunch, skolkade från skolan eller tog helt enkelt ledigt.

Bono började med att säga "as the business sector is having such big problems, we decided to do a 'Save The Yuppies'-concert", delvis syftandes till att börsen dagen innan fallit kraftigt, men också en pik till de som såg U2 som ett band som tog sig själva och sin musik på alldeles för stort allvar.

Klart är att U2 denna dag ville improvisera fram musiken mer än på en vanlig Joshua Tree-spelning. Man gick till exempel ut och började konserten med en orepeterad All Along The Watchtower. En mycket ommixad version av denna låt finns både i filmen och på albumet Rattle And Hum. Live, på plats, lät det inte alls likadant och mycket av de bilder som syns i filmen är filmade under andra låtar.

Efter Watchtower spelas Sunday Bloody Sunday. I mellanspelet tar Bono upp Eniskillenincidenten, precis som han gjort ett par kvällar tidigare i Denver (dvs. "Fuck The Revolution"-talet som finns i U2 Rattle And Hum). Bono har noterat en flagga i publiken med texten "S.F. - U2" och han drar slutsatsen att det handlar om Sinn Féin och ger killen i publiken ett par väl valda ord... om det nu inte hade varit så att konserten gick i San Francisco, vilket det var mer sannolikt att SF stod för.

Resten av konserten flyter på med Out Of Control, People Get Ready, Trip Through Your Wires, Silver And Gold, Helter Skelter och Help. I många av låtarna improviserar Bono fram nya texter vilket höjer känslan av att denna spelning var lite "extra". Till sist avslutar man med Pride då Bono ger sig ut på en promenad bland skulpturerna runt scenen. På något vis får han med sig en sprayburk också och under Edges mellanspel sprayar han texten "Rock'n'roll stops the traffic" på en av skulpturerna. Efter att de sista tonerna av Pride ebbat ut tar konserten slut men klotterhistorien forstätter.

San Franciscos borgmästare Dianne Feinstein har nämligen drivit en hård linje mot klotter och graffitti och är följaktligen inte helt nöjd med Bonos agerande. Hon säger "I am disappointed that a rock star who is supposed to be a role model for young people chose to vandalise the work of another artist". Dublins borgmästare uttrycker sig ogillande. Ja, till och med Bonos far uttalar sig och säger att Bono "deserves anything he gets convicted of". Och faktum är att straffet för det Bono är misstänkt för kan bli allt från 1000 dollar till ett års fängelse.

Den 14:e november spelar U2 på Oakland Stadium i Oakland. Bono tar där upp incidenten från scenen där han menar på att U2 trots allt gav en gratiskonsert för San Franciscos invånare och försöker släta över det hela. På scenen kommer dessutom skulpturens skapare Armand Vaillancourt, ditflugen från Kanada, och Bono ber honom om ursäkt. Armand är dock ledsen över att graffitin tvättats bort från hans skulptur men han ges en chans att få spraya själv, på U2:s scen. Han skriver: "Stop the madness!"

En vecka efter konserten läggs fallet ned och Bono och resten av U2 kan lugnt turnera vidare.