till Boy Tour till turnésidan

måndag 1981-02-09

Förband: Modesty Blaise, Chatterbox.

Det var under min punkperiod och jag var fjorton år. Jag hade hört Boy och gillade musiken. Tillsammans med en kompis som då var popsnöre (senare blev hon modsbrud) tog jag pendeltåget från Kungsängen för att se U2 på Underground.

Lokalen var inte särskilt stor och publiken bestod av kanske 100-150 personer. Min kompis var kär i Bono och jag tyckte att Larry var jättesöt. Av liveframträdandet minns jag att musiken fortfarande lät bra. Dock tyckte jag som punkare att de såg ganska mesiga ut - minuspoäng för hockeyfrillan.

Publiken var rätt blandad, men med en viss betoning på svartklätt. Förutom några som mer eller mindre alltid hängde i krokarna kring Underground hade de flesta kommit just för att se U2. Bandet spelade bra och var tajta, men publiken ganska svårflörtad. Åskådarna stod mest och lyssnade och Bono fick verkligen kämpa för att få folk att börja dansa.

Nästa gång jag såg dem var 1985. Kontrasten kunde inte varit större mellan den lilla sunkiga lokalen på Underground och den stora isladan i Johanneshov. U2 hade då nått ut till den stora massan och stämningen var en helt annan. -- Gabriella (som senare också upptäckte Virgin Prunes)

På konserten fanns också Bernt Styrmer med sin kamera:

Jag kommer ihåg att de körde I Will Follow i extra-setet och att det var ordentligt tryck då. Jag blev så pass tagen av konserten att jag vägrade att gå och se dem efteråt, för att inte försvaga minnet av den intima atmosfären och elektriciteten jag fick uppleva.

Såg dem sedan ändå i Göteborg -97 och på Globen -01. Bäst tyckte jag om konserten på Globen, men inget kommer ändå att gå upp mot den där kvällen på Underground. -- Bernt

Bernt Styrmer innehar copyrighten till konsertbilderna och de publiceras här med vänligt tillstånd av honom. Stort tack till Bernt!
Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Låtlistan nedan är inte komplett, utan innehåller endast de låtar som vi vet spelades. Det är dessutom mycket troligt att Out Of Control spelades, då den fanns med på nästan alla U2-konserter vid den här tiden. Även Twilight spelades de allra flesta kvällarna.

Skulle någon ha ytterligare upplysningar om den här konserten vore vi mycket tacksamma om ni ville kontakta redaktionen på info@u2.se.