till Vertigo Tour till turnésidan

söndag 2005-07-10

Förband: The Music och Snow Patrol

Hör honom sjunga opera

Ytterligare en känslofylld kväll när parisarna rockade på Stade de France.

En andra fantastisk kväll i Paris, från det ögonblick då bandet går på scenen under Wake Up tills de går av efter sitt andra framförande av Vertigo.

"Det här är två konserter som vi aldrig kommer att glömma", proklamerade en förtjust Bono vid slutet av Beautiful Day. "Igår kväll var det fantastiskt och det är det ikväll med."

Efter bara ett par låtar in i konserten ger fransmännen allt - inklusive följer Bonos instruktioner och vajar med armarna till höger och vänster i takt med musiken under New Year's Day. "Who's the man?", frågar Bono, syftande på Edge under dennes solo, och folkmassan vrålar av uppskattning.

"See the world in Black and Blue / Stade de France right in front of you", improviserar han under Beautiful Day, innan bandet för låten över i George Harrisons klassiker: "Here comes the sun, little darlin' / Here comes the sun / It's alright…".

Miracle Drug ger ikväll ytterligare en anledning till firande när Bono inviterar alla att sjunga Happy Birthday för hans guddotter Holly [Edges äldsta dotter, se biografin, red. anm.] som fyller 21 ikväll. Efter en skrovlig engelsk tolkning ropar Bono "En Francais!" och leder en lika skrovlig fransk version. "Bon Anniversaire!"

U2 har spelat så många gånger i den här staden och den innehåller också goda minnen för Bono av hans framlidne far Bob Hewson, till vars minne Sometimes You Can't Make It On Your Own som vanligt ägnas. "Det här är för min far Bob Hewson, en man ur arbetarklassen som älskade opera. Jag var med min far i den här staden för 10 år sedan. Han söp mig under bordet och stoppade mig i säng. När jag föll i sömn kunde jag höra honom sjunga opera." För att hedra det minnet avslutar Bono låten genom att själv sjunga operainspirerat, vilket publiken tycks uppskatta.

Senare får en annan huvudstad, på andra sidan vattnet, också ett speciellt omnämnande med anledning av torsdagens terroristattacker. "Sjung den här för London", ber Bono publiken när bandet spelar Running To Stand Still och ett ofantligt jubel hörs. "Vi gör den här låten till en bön. Den bönen är att inte vi själva ska förvandlas till monster för att kunna bekämpa ett monster."

Liksom kvällen innan blir stadion en glittrande kyrka av ljus, en rörande upplösning av konsertens första del medan deklarationen om de mänskliga rättigheterna rullar över skärmen i bakkanten av scenen.

Under Pride (In The Name Of Love) bjöds på fler specialeffekter när den kreativa publiken ännu en gång började slänga omkring hundratals vita ballonger. Under With Or Without You fick en lycksalig tjej komma upp på scenen och dansa med sångaren.

Tack, Paris, för två fantastiska kvällar i juli 2005.

U2.com, 2005-07-11

Läs mer i artikeln Paris II: Pathos and Confidence hos u2log.com.

Se foton från konserten hos u2achtung.com.