till Övriga konserter till turnésidan

Redan samma dag som U2 gästade i TV-programmet Saturday Night Live i New York började rykten gå om en hemlig konsert. Fansidan u2log.com blev på söndagen först ut med att bekräfta att konserten skulle äga rum och att den skulle vara gratis.

På måndagen var hela centrala New York i kaos. Tillsammans med ett filmteam stoppade U2 trafiken när de längs Manhattans gator spelade in en video till All Because Of You. Paradens mål var den scen som byggts upp i Empire Fulton Ferry State Park på Brooklyns strand.

När paraden sakta tog sig över Manhattan Bridge hade redan över 3000 personer samlats vid scenen. U2 äntrade scenen och drog igång konserten, som också den filmades, med Vertigo. Oavsett kvaliteterna hos U2s nya singel när man hör den på skiva, så fungerar den tydligen ändå extremt väl som öppning i en konsertsituation.

Inför Miracle Drug berättade Bono åter historien om Chris Nolan, som varit en av inspirationskällorna till den (se konserten Tisdag 2004-11-16, Hanover Quay, Dublin, Irland). Bono hävdade sedan att när hans far Bob dog så gav denne sonen en gåva, nämligen den styrka i rösten som Bono nu upplever att han har. Detta fick fungera som introduktion till Sometimes You Can't Make It On Your Own, som redan lovar att bli en konsertklassiker.

City Of Blinding Lights fick den här kvällen handla om New York och U2s känslor när de först kom till staden på 80-talet. Publiken lyckades överraska bandet genom att vråla refrängens "Oh, you look so beautiful tonight" i en tydlig hyllning till U2 och en perplex Bono utbrast: "Hur kommer det sig att ni kan den här?!?". Han vände sig mot sin gitarrist: "Edge, jag tror att vi just hittade dem som laddat ner albumet."

En glad överraskning var Original Of The Species, som inte tidigare hade framförts live av hela bandet. Bono: "Vi försöker fortfarande lista ut hur vi ska spela den här". Edge hängde av gitarren och förflyttade sig till bakre delen av scenen för att spela keyboard. Medan Bono plockade upp sin egen gitarr sade han: "Är det något ljus på Edge? Jag vet att det är ljus i Edge, men honom? Själv spelar jag inte gitarr särskilt ofta. Och ni ska nu få höra varför."

Bono kommenterade också Adams klädsel och "Larry Mullen - den ende man tuff nog att inte ha någon jacka i Brooklyn mitt i vintern. Har du ett underställ på dig?", frågade han trummisen, som omedelbart ställde sig upp och under publikens jubel började ta av sig kläderna. Han hejdade sig dock innan skjortan åkte av.

Bandet spelade sedan en Original Of The Species med lugnt intro, men som byggdes upp efter den andra refrängen. Den övergick i en gnistrande version av She's A Mystery To Me, som Bono avslutade med en ovanligt hög ton. "Jag vet inte hur den slutar", erkände han. En skrattande Larry ropade "Jag gör det - en, två, tre, fyra...", medan han spelade låtens avslutande takt.

Publiken exploderade i jubel när de välbekanta inledningstonerna av Beautiful Day strömmade ut över dem. Bono prickade till och med den höga tonen i refrängens "Re-e-each me", som han annars ofta undviker. Efter detta tackade U2 för sig, medan publiken skrek efter en låt till och snabbt började sjunga 40:s refräng "how long to sing this song".Extranummer blev en något oväntad - men ack så välkommen - Out Of Control och så avslutade bandet med ytterligare en Vertigo.

Läs även Chris Conroys rapport från konserten på u2log.com.
Se också nyheten U2 i New York: video (2004-11-23).

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Bild 1-6 ©Ruth Barohn/U2log.com. Publicerade med vänligt tillstånd från fotografen Ruth Barohn och u2log.com. Vidare spridning och publicering av bilderna är inte tillåten utan tillstånd från copyrightinnehavaren.
(Picture 1-6 ©Ruth Barohn/U2log.com. Used with kind permission from photographer Ruth Barohn and u2log.com. Do not use the photos without explicit permission.)