Startsidan » GDPR

GDPR

Vilka vi är

Webbplatsen u2.se har idag två redaktionsmedlemmar, varav en är webmaster. Webmaster har bland annat till uppgift att sköta underhåll och daglig drift för u2.se. Har du frågor bör du vända dig till denne (Simon, se “Om Oss“).

Insamlade personuppgifter

Media

Om du vill dela med dig av bilder till u2.se rekommenderar vi att du undviker att ladda upp bilder med EXIF-data. Tidningen Digitalt Foto har en bra guide som förklarar vad detta är och hur du avlägsnar EXIF informationen från dina bilder. Det kan till exempel handla om data från din GPS för lokalisering, tidpunkt för fotot, kamerans inställningar med mera.

Cookie-filer

“Cookies” eller kakor används för att bland annat se hur u2.se används av er besökare. Vissa kakor är nödvändiga medan andra är frivilliga. Du avgör själv vilka cookies du vill tillåta genom att välja detta i bannern som dyker upp längst ned på sidan. Innan dess placerar vi inte ut några cookies.

För besökare från Europa

Detaljerad information om hur u2.se hanterar cookies specifikt för besökare från Europa hittar man här. Där finns även information om vilka cookies som (eventuellt) påträffas via u2.se. OBS! Sidan är just nu endast tillgänglig på engelska.

För inloggade redaktionsmedlemmar

Om man som redaktionsmedlem besöker vår inloggningssida kommer u2.se att sätta en tillfällig cookie för att undersöka om din webbläsare accepterar dem. Denna cookie innehåller inga personuppgifter och den försvinner när du stänger din webbläsare.

När du loggar in kommer vi dessutom att skapa flera cookie-filer för att spara information om din inloggning och dina val för utformning av skärmlayouten. Cookie-filer för inloggning gäller i två dagar och cookie-filer för layoutval gäller i ett år. Om du kryssar i ”Kom ihåg mig” kommer din cookie att finnas kvar i två veckor. Om du loggar ut från ditt konto kommer cookie-filerna för inloggning att tas bort.

Om du redigerar eller publicerar en artikel kommer en extra cookie-fil att sparas i din webbläsare. Denna cookie-fil innehåller inga personuppgifter utan anger endast inläggs-ID för den artikel du just redigerade. Den gäller under 1 dygn.

Inbäddat innehåll från andra webbplatser

Artiklar på u2.se kan innehålla inbäddat innehåll (exempelvis videoklipp, bilder, artiklar, typsnitt). Inbäddat innehåll från andra webbplatser beter sig precis på samma sätt som om du har besökt den andra webbplatsen direkt.

Dessa webbplatser kan därför samla in uppgifter om dig, använda cookie-filer, bädda in ytterligare spårning från tredje part och övervaka din interaktion med sagda inbäddade innehåll, inklusive spårning av din interaktion med detta inbäddade innehåll om du har ett konto och är inloggad på webbplatsen i fråga.

Inbäddade typsnitt

I den utsträckning det är möjligt har vi begränsat användningen av inbäddat innehåll. Gällande typsnitt kan det förekomma “Google Font”-varianter på u2.se, eftersom det tillhör standardutförandet i designmallen Neve, som webbplatsen använder sig av.

Vi har dock vidtagit åtgärder för att försöka byta ut eller stänga av dessa. I den mån det är möjligt ber vi din webbläsare att istället hämta information om typsnitt lokalt. Det betyder att informationen hämtas från u2.se:S webbhotell istället för från Google. Detta för att undvika spårning från Google av våra besökare.

Webbplatsens huvudsakliga typsnitt är HK Grotesk för brödtext. För rubriker använder vi Visby CF. Båda typsnitten hämtas lokalt till u2.se. Visby CF har införskaffats via Fontspring.com. Återförsäljaren garanterar att deras produkter som säljs med utmärkelsen “Worry free” inte kommer att spåra dig. HK Grotesk tillhandahålls med öppen källkod och SIL Open Font licens.

Analys

u2.se använder idag analysverktyget Google Analytics via tillägget MonsterInsights. Vi har följt rekommendationer för att samla in så lite information om ditt besök som möjligt och för att maximera din anonymitet. På Facebook får vi statistik om hur många som har interagerat med våra inlägg genom till exempel likes eller delningar.

Vilka vi delar dina data med

u2.se delar inte din data med någon utomstående. Se avsnittet “Vart vi skickar dina uppgifter” nedan.

Hur länge vi behåller era uppgifter

För användare som registrerar sig på u2.se (alltså redaktionens medlemmar) sparar vi även de personuppgifter de anger i sin användarprofil. Alla användare kan se, redigera eller radera sina personuppgifter när som helst (med undantaget att de inte kan ändra sitt användarnamn). Även webbplatsens administratörer kan se och redigera denna information.

Dina rättigheter

Om du har ett konto eller har skrivit några kommentarer på denna webbplats kan du begära en exportfil med de personuppgifter vi har om dig, inklusive alla uppgifter du har gett oss. Du kan också begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig. Detta omfattar inte eventuella uppgifter som vi är tvungna att spara av administrativa, legala eller säkerhetsändamål.

Vart vi skickar dina uppgifter

Ingen information kommer medvetet att skickas eller delas med någon annan. Undantag kan dock göras i juridiska fall om man begär detta av u2.se.

Endast webmaster har annars tillgång till dessa data. Det kan däremot, vilket anges ovan, vara så att information hämtas från andra tjänster eller webbplatser (till exempel Google Fonts eller Facebook). Ett sådan exempel kan vara att du är inloggad på ditt Facebook-konto samtidigt som du besöker u2.se och sen vill dela ett av våra inlägg på din profil, och att Facebook då hämtar informationen från u2.se till din vägg.

Kontaktinformation

Du är välkommen att skicka e-post till info<at>u2.se om du har några frågor om din integritet och hur vi förhåller oss till detta. Du kan även nå redaktionen via Facebook och Twitter.

Ytterligare information

För mer detaljer om GDPR hänvisar u2.se till Datainspektionens webbplats om direktivet.