Biografin: No Line On The Horizon till idag, 2007 -


U2 i Fez, Marocko, 2009

Efter att U2 avslutat Vertigo-turnén på Hawaii så tog det inte lång tid innan de bestämde sig för att ta vid där de slutat under fjolåret, nämligen med arbetet på nästa album tillsammans med den amerikanske producenten Rick Rubin. Lika snabbt som man återvänt till materialet så lades det på hyllan igen. Istället begav sig kvartetten under våren 2007 till Fez, Marocko, förstärkta av radarparet Brian Eno och Daniel Lanois för att börja om på nytt.

Materialet de skapade ihop med Rubin slängdes inte bort, men det togs heller inte med till sessionerna med Eno och Lanois. Bandet har förklarat att de har för avsikt och gärna vill fullfölja det projekt de startade med Rubin, men att det tills vidare får vila då de ville satsa på samarbetet med Eno och Lanois. Och detta samarbete inleddes alltså i samma marockanska stad där bandet spelade in videon till Mysterious Ways i början av nittiotalet. Bono hade även upprepade gånger blivit inbjuden för att besöka den årliga Festival of Sacred Music och tog nu med sig sina bandkamrater dit.

Bandet inredde en innergård i Fez där de tillsammans med sina producenter, som för första gången båda även var med och skrev låtarna, fångade inspiration från arabisk och nordafrikansk musik samtidigt som de utforskade en helt annan del av U2:s egna musikaliska spektrum. Till en början skrev man musik utan att ha en färdig agenda i åtanke. För en sak var säker, det här skulle skilja sig från det andra arbetet U2 släppt ifrån sig under 2000-talet.

På hösten 2007 vankades det födelsedagsfest då The Joshua Tree fyllde 20 år. Detta firade man med att ge ut albumet remastrat och i flera olika nyutgåvor. I de mer exklusiva av dessa följde det också med en skiva innehållandes b-sidor och outgivna spår, bland annat låten Wave Of Sorrow (Birdland) som aldrig tidigare getts ut. Det avslöjades också att det här bara var början på en långsiktig plan där man tänkt ge ut mer eller mindre hela U2:s katalog i remastrad form. Exakt hur långt fram i tiden av katalogen man planerat gå avslöjades däremot inte.

The Edge, U23D

Tidigt 2008 var det dags för U2:s senaste steg in i framtiden att avtäckas. U2 3D var en konsertfilm som inte liknade något U2, eller någon annan för den delen, tidigare gjort och det var en sammanställning av material som filmats under bandets konserter i Sydamerika och Australien under 2006. Det blev stor publiksuccé i Nordamerika och stora delar av Europa där filmen fanns tillgänglig i början på 2008. Sverige fick dessvärre vänta tills det att höstmörkret lagt sig över vårt avlånga land innan vi fick ta del av U2 och deras tre dimensioner, men visst var det väl värt väntan?

U2 medverkade också på låten The Ballad Of Ronnie Drew som var en hyllning till den irländske sångaren från The Dubliners, som då låg sjuk i cancer. Låten framfördes på irländsk TV i februari 2008 och släpptes sedan som en singel där alla inkomster gick till cancerforskning.

Sommaren 2008 var det dags för nästa steg i U2:s plan att släppa sin katalog på nytt när Boy, October,War och Under A Blood Red Sky släpptes i remastrad form under perioden juli till september. Den sistnämnda skivan släpptes med de mer påkostade utgåvorna tillsammans med konsertfilmen som bär samma namn, även denna i remastrad form på DVD efter att tidigare bara ha funnits tillgänglig på VHS.

U2 i Washington, USA, januari 2009

I slutet på sommaren 2008 meddelade bandet att man siktade på att kunna släppa sitt kommande album, som nu arbetades på i Dublin och Frankrike, i början på 2009, d.v.s. efter att ha skjutit upp den ursprungliga målsättningen, hösten 2008. Ungefär i samma veva råkade Bono spela några av de kommande låtarna aningen för högt på stereon utanför sitt sommarhus nere på franska rivieran. Plötsligt fanns det ljudupptagningar, om än väldigt dåliga, cirkulerandes på nätet, men det var inget som satte egentliga käppar i hjulen för U2, som i efterhand till och med har skämtat om incidenten i några intervjuer.

I november bekräftades att den kommande skivan hette No Line On The Horizon och att den skulle släppas i början av 2009, och i december kommer man med ett konkret datum: 2009-03-02. Dryga månaden senare offentliggörs även låtlista och omslaget - ett trendbrott då man valt ett foto av konstnären Hiroshi Sugimoto och inte Anton Corbijn som tidigare. Valet av motiv orsakar inledningsvis en del rabalder då det visar sig att fotografiet har använts tidigare på ett album från 2006. Kritiken blir dock inte värre än att man enkelt konstaterade att omslagsdesignern kunde gjort lite noggrannare efterforskningar vid valet av omslagsmotiv. Slutligen utannonserade man även albumets första singel, Get On Your Boots. Singeln släpptes digitalt i slutet på januari 2009 och bemöttes med mycket blandade reaktioner. Vissa såg det som ett steg in i framtiden och vissa såg ingenting. Hur som helst så blev förväntningarna på vad albumet hade att erbjuda bara ännu högre.

U2 blev även inbjudna för att spela på öppningsceremonin inför Barack Obamas installation som Förenta Staternas president. Passande nog framfördes bl.a. Pride (In The Name Of Love), och konserten gavs framför Lincolnmonumentet, d.v.s platsen för Martin Luther Kings "I have a dream"-tal 1963. Platsen, i kombination med att landets första afrikansk-amerikanske president i historien skulle sväras in några dagar senare, gjorde att U2 kände att cirkeln nu var sluten.

Ungefär två veckor innan albumet var menad att släppas i handeln läckte det ut på internet, trots skivbolaget Universals enormt höga säkerhetsprocedurer kring albumet. Ironiskt nog var det en av bolagets egna butiker på nätet som hade orsakat detta missöde. Men det var inte lång tid kvar till den stora dagen och skivan sålde ändå i nästan en halv miljon exemplar första veckan, bara i USA. Bara dagar senare utannonserades att U2 skulle bege sig ut på en ny världsturné. Detta blev den första turnén under det 12 år långa avtal som färdigställdes med konsertarrangören Live Nation, den 31 mars 2008. Dessutom var det första gången i bandets karriär som man valt att ta in en sponsor, det kanadensiska teknikföretaget Research in Motion, och deras telefoniprodukt Blackberry skymtade i turnéreklam och syntes i anslutning till arenorna där U2 spelade.

U2360 i Barcelona, 2009

Det initialt föreslagna namnet Kiss The Future Tour drogs snabbt tillbaka och istället kallades turnén för U2360° Tour. Premiären tog plats i Barcelona den 30 juni, vilket innebar att turnépremiären ägde rum i Europa för första gången sedan War-turnén. Efter två månader i Europa planerade man att besöka USA för en ungefär lika lång vända där. För oss svenska fans var såklart det mest intressanta det datum som U2 skulle spela i Sverige, närmare bestämt på Ullevi, den 31 juli. Biljetterna sålde slut i ett nafs och strax därefter utannonserades även en extrakonsert den 1 augusti. Även den sålde slut ohyggligt snabbt.

Sedermera skröt Bono om hur de två spelningarna i Göteborg varit de U2-konserter som sålt ut snabbast under Tomas Johanssons år som ansvarig för Live Nation (f.d. EMA Telstar) i Sverige.

Den kommande världsturnén var av modell större. Scenbygget såg ut som en gigantisk spindel med en rund videoskärm hängandes från "kroppen". Det var det största scenbygget som någonsin konstruerats och slog rekord i alla möjliga kategorier. Med en sådan storlek var det också självklart att konserterna enbart skulle ske utomhus vilket var första gången i USA sedan den inte fullt så lyckade Popmart-turnén under nittiotalets senare hälft.

Men innan det var dags för "The Claw", som scenen kallades, att rulla ut på vägarna så hann U2 med att spela ett gäng promo- och TV-spelningar. Bl.a. spenderade de fem kvällar på den amerikanska talkshowen Late Night with David Letterman i New York City, där de framförde en låt varje kväll och dessutom besökte U2 brittiska BBC under en hel dag. I maj kom även albumets andra singel, Magnificent, som blev mycket varmare mottagen av radiostationerna än vad Get On Your Boots blivit fyra månader tidigare. Den 30 juni startade U2 upp motorerna till sin 360°-turné på Camp Nou i Barcelona och kritikerna var eniga om att den här showen var något som aldrig tidigare setts. Bandet plockade fram gamla låtar som inte spelats på mycket länge och även låtmaterial som aldrig tidigare spelats dammades av. De tog sig under de två månaderna från den ena utsålda arenan till den andra och gick till slut i mål i Cardiff den 22 augusti.

I skrivande stund väntar USA-delen av turnén och därtill släpps albumets tredje singel, I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight. När den har avslutats har källor nära bandet antytt att U2 ska färdigställa systeralbumet Songs of Ascent, vars låtmaterial till stor del skrevs samtidigt som No Line On The Horizon, i Vancouver. Utgivning sägs ske under 2010 med den överblivna Every Breaking Wave som första singel, och bandet ska troligtvis återuppta turnén i Sydamerika och Australien varpå man sägs vara intresserade av ytterligare besök i Nordamerika och Europa.


Viktiga datum

2009-01-18 -- U2 spelar på öppningsceremonin inför installationen av Barack Obama i det Vita Huset.

2009-01-27 -- Första singeln från No Line On The Horizon, Get On Your Boots, släpps.

2009-03-02-- No Line On The Horizon släpps i butik efter att ha läckt ut på nätet via Universal Australias nätbutik två veckor tidigare.

2008-11-28 -- U2 3D, har Sverigepremiär.

2009-06-30 -- U2 inleder 360-turnén med sin banbrytande Claw-scen för första gången i Europa sedan War-turnén på åttiotalet när Barcelona bjuds på två kvällar på Camp Nou.

2009-07-31, 2009-08-01 -- U2 ger två utomhuskonserter på ett Ullevi i Göteborg som båda sålt ut rekordsnabbt.


Adam


Bono


Edge


Larry


De tidiga åren, 1976 - 1980


Boy till Rattle And Hum, 1980 - 1990


Achtung Baby till Pop, 1990 - 2000


ATYCLB till Bomben, 2000 - 2006


No Line On The Horizon till idag, 2007 -