Biografin


Adam

Bas

Bono

Sång, gitarr

Edge

Gitarr

Larry

Trummor och slagverk

De tidiga åren, 1976 - 1980

Bandet som vi idag känner som U2 bildades 1976 i Dublin efter det att Larry hade satt upp en lapp på anslagstavlan i skolan där han sökte medlemmar till ett nytt band. Resan fram till det första skivkontaktet var lång. Vägen dit kantades av åtskilliga livespelningar, ett antal mer eller mindre lyckade demo-inspelningar, jakten på en kompetent manager och framför allt ett bra och slående namn. Det skulle komma att ta tre år innan man kunde ge ut sin första skiva.

Boy till Rattle And Hum, 1980 - 1990

U2:s första album Boy gavs ut 1980. Då var U2 ett ungt band med lika mycket energi som naivitet. 1981 följdes Boy upp med October, som innehöll många religiösa undertoner. 1983 kom War, ett album som trots sitt hårda sound och krigiska namn handlade om fred. Inför The Unforgettable Fire 1984 bytte man producent och ett helt nytt U2 gjorde sig gällande: musiken var manisk och pådrivande med mycket vind, snö, och karga landskap. När The Joshua Tree kom 1987 hade U2 bevisat att man verkligen tillhörde de stora. Med ett album som innehöll en helhet som tidigare skivor saknat gav man sig ut på turné. Det hela dokumenterades i filmen och albumet Rattle And Hum. På tio år hade U2 lagt hela världen för sina fötter.

Achtung Baby till Pop, 1990 - 2000

Efter att ha erövrat världen under åttiotalet undrade många om det fanns något kvar för U2 att uppnå. De som undrade mest var bandet själva. Efter den sista konserten som gavs under Joshua Tree-eran sa Bono att "nu måste vi åka iväg och drömma fram allt igen". Många tolkade det som att U2 var slut och att deras dagar var räknade. I slutet av 1991 kom så Acthung Baby och detta var något helt nytt. Vad hade hänt? Det var fräscht, det var skränigt, det lät hårt och metalliskt, det lät vackert. Det var U2:s nittiotal som kommit. Det var ZooTV!

ATYCLB till Bomben, 2000 - 2006

År 2000 var det dags för en ny skiva och det talades om att U2 hittat tillbaka till sina rötter. Flera inomhusarenor i Amerika och Europa fylldes under den stora Elevation-turnén 2001. Osannolika 160 000 irländare och tillresta fans såg dem vid Slane Castle under två konserter i slutet av sommaren samma år. Efter ytterligare ett succéalbum och en framgångsrik turné kom en ny Best Of-platta som sammanfattade åren 1990-2000. Men än var det inte slut.

No Line On The Horizon till idag, 2007 -

Efter framgångarna med Vertigo-turnén hade U2 definitivt återerövrat sin position som världens största rockband, och uppdraget som hade inletts år 2000 var därmed delvis slutfört. Adam kommenterade att de inte hade för avsikt att komma tillbaka med rockplattan del 2 så kvartetten begav sig till Marocko tillsammans med producenterna Eno/Lanois för att hitta U2:s nya sound. Denna omställning ledde till att man fick tillräckligt med material för två skivor och det ryktades länge om ett dubbelalbum. Så blev det dock inte och under våren 2009 kom No Line On The Horizon medan det andra, Songs of Ascent sägs dyka upp någongång under 2010.